Hulu bro och kvarn i Bredared

Foto Glenn Murberg 20160422
I mitt förra blogginlägg nämnde jag om en stenbro i Bredared som jag hittade av en slump när jag skulle fotografera kvarnen i Hulu. Det är verkligen en glömd bro som bör röjas upp runt om och iordningställas, bron har varit en vacker bro en gång i tiden. Bron är ca 25 meter lång, 4 meter bred och 2,5 meter hög. Den har ett spann som är 6 meter lång och 1,5 meter hög och är byggd av kallmurade stenar. Ovanpå valvet har man gjutit på en 50 cm tjock betongplatta och det var för att förstärka bron för den ökade trafiken. En överfart finns markerad ungefär här på flera kartor från år 1646 fram till 1961 och här gick landsvägen tidigare och bron är ej i trafik. Tyvärr så jag inte när bron är byggd, så du som läser bloggen och vet mera om denna bro får gärna maila mig om du har fler uppgifter om den. Bron är i ett långsamt förfall som man säger och det är synd att man låter den förfalla på detta vis.

Foto Glenn Murberg 20160422

Hulu kvarn är också i ett långsamt förfall, tänk vad vacker den kunde vara om man renoverade upp byggnaden vad fint det skulle bli. Enligt en geometrisk karta år 1646 har det längs åns östra sida funnit en kvarn. Markerad även på karta år 1849 samt på häradsekonomiska kartan år 1890-97. Står som egen fastighet på ekonomiska kartan 1961 med namnet Hulu kvarn. Kvarnsten agerar som ett bord nu och det fanns inga större lämningar på själva området. Det ska finnas en dammvall uppströms på andra sidan den ”nya” vägen och där uppe har jag inte varit ännu och fotodokumenterat men det är planen att åka dit upp snart. Det finns två förfallna träbyggnader i området och den en har troligen fungerat som en kvarn och den andra som såg i sen tid. Vet du mera om denna kvarn eller som själva dammvallen får du gärna maila mig.
Sedan kommer jag att fotodokumentera en sågkvarn mellan Lövås och Hultås i Bredared men har tyvärr inte hittat namnet på denna kvarn. Jag vore tacksam om ni som vet fakta om denna kvarn kan maila mig, i alla fall var kvarnen heter så jag kan söka efter fakta om denna kvarn.

PDF-fil