Vy över Västerbro och Viskan

Vy över Västerbro och Viskan
En vacker bild på den gamla stenbron över Viskan med sina tre valv, som idag är så ombyggd så man knappt känner igen den. Men nu när det inte går någon trafik över denna bro så tycker jag att man borde återställa den till sitt ursprungliga skick. Till vänster i bild ligger varmbadhuset med sina tinnar och torn och det var verkligen en vacker byggnad men tyvärr så är ju den riven. Sedan har vi i mitten som inrymde Molanders konditori som finns kvar än i dag, år 1926 så byggde man på en ytterligare våning på byggnaden. Det var systrarna Hilma och Sofia Molander som var från Timmele som startade sin konditoriverksamhet på Österlånggatan 30 redan år 1882. På 1890-talet flyttade till byggnaden i hörnet av Stora Brogatan/Sven Eriksonsgatan men tyvärr blev det konkurs efter några år. Sedan sysslade de med att ha inackorderingar på Sparregatan 16 Namnet Molanders Eftr levde vidare långt efter deras död.

Foto Glenn Murberg 20170912

Foto Glenn Murberg 20170912
Så här ser det ut i dag och stenbron i mitten och ”Molanders” har ytterligare en våning. På denna bild ser vi Röda kvarn som ännu inte var byggd på den gamla bilden. Räcken vid kanten vid Viskan är det på den nyare bilden. Vilken vy föredrar man? Jo jag föredrar hellre den gamla vyn, det beror mest på att jag är svag för gamla stenbroar och likaså om man tittar på den gamla bilden så i slutet av bron har man en vacker gatbelysning och i dag står det fula lampor med solcellspanel på och det passar liksom inte in i stadsbilden.
Som ni vet så är jag svag för gamla stenbroar och jag försöker att fotodokumentera de gamla stenbroarna i Sjuhärad och av en ren slump när jag skulle fotografera Hulu Kvarn i bredared så upptäckte jag en stenbro som den gamla vägen mellan Bredared och Fristad gick tidigare. Den är helt igenväxt och det är synd att det blir så.

PDF-fil