Flygbild över Södra Borås

Flygbild över södra Borås
En gammal bild över Borås med Åkerlunds Spinneri i mitten av bilden och det var innan motorvägen klöv Borås i två delar. I höger bildkant ser vi Kvarter Uranus mellan Bryggaregatan och Mariedalsgatan då de gamla byggnaderna fortfarande kvar. Vet att det var någon som efterlyste den bild på den gamla Mariedalsgatan. Vet ej när bilden kan vara fotograferad men 1950-1960-talet kanske. Trekanten intill Åkerlunds Spinneri är Borås Tricotfabrik som senare blev Eiser avd B. I ändan mot Söderbo fanns på 1950-talet Yrkesskolans avdelningar för sömnad och måleri.
Byggnaden till vänster om Åkerlunds spinneri var en kontorsbyggnad för Åkerlunds och Druvefors väveri. Den övertogs på 1950-talet av Rowells postorder och är numera riven. I dag finns det bara nybyggda hus omkring gamla Åkerlunds spinneri. Åkerlunds gamla villa syns på bilden mellan Åkerlunds kontor och skogsdungen och det var synd och skam att man rev den gamla vackra villan. Men tydligen spelar det ingen roll vilket århundrade det är så är det nästan som att man säger ”bort med den gamla bebyggelsen. Det ser man bara med byggnaderna runt Stora torget som var så vackra förr i tiden innan man började riva dessa och sedan bygga dessa lådor runt torget.
Som jag har skrivit innan i mina blogginlägg så håller jag på med att samla in egentagna bilder på byggnader i Borås och även rivningsbilder till min hemsida Borås. Det ramlar in lite bilder då och då i min mailkorg och det är intressant varje gång jag öppnar och tittar på bilderna. Men något som jag saknar är om någon har bilder på när man rev kvarter Balder, Bele och Brage, har du sådana bilder så är jag väldigt intresserad av att ta del av dom och kunna få skanna av, det går bra med både papperskopior, negativ eller diabilder. Även om du har egentagna bilder på bebyggelsen innan de revs så är det också intressant. Känner du dig träffat så skicka ett mail till mig, adressen är: gamlaboras@murberg.se

PDF-fil