Stora Brogatan från Västerbro

En vacker vy från Västerbron på 1890-talet och så långt ögat når så är det bara trähus på båda sidorna och det består bara av 2-våningsbyggnader och det uppkom sedan sista stadsbranden 1827 då man beslutade att breda gatorna och då kom även det så kallade rutnätet till. Det på den tiden som Borås verkligen kallades för trästaden men det kan vi inte kallas för i dag, nu försvinner det ena efter det andra huset i Borås. Det finns inte så många trähus kvar i dag, tur är att Strömqviska gården, Flaménska gården och Utfalska gården (Hemgården) fortfarande finns kvar och de inramar Södra torget och Viskan nertill.

Här är samma vy men 50-60 år senare och då ser vi hur de små trähusen har fått gett vika för de större byggnaderna allra längst bort ser vi Gustav Adolf kyrkan och även södra tornet på Rådhuset. Man ser på byggnaden till höger hur man har renoverat detta för att sätta in större skyltfönster men i dag är detta huset borta och ersatt med en kopia. Jag minns när det revs att det blev en stor debatt när man skulle renovera detta hus men det slutade att hela huset revs förutom någon vägg har jag för mig som blev kvar.

Foto Glenn Murberg 20171221

Här är en bild som jag fotograferade i december 2017 visserligen ifrån stenmuren vid Teknis men man ser hur gatan har förtätats, visserligen behövs en stad utvecklas men jag menar att det finns andra ställen att bygga på. Titta bara på hur Alingsås centrum ser ut, där är det i stort sett bara trähus med vackra bakgårdar, det är något för de styrande i Borås att tänka på. De gamla husen som vi har kvar i Borås ska vi vara rädda om så vi har något gammalt att kvar inte bara nytänkande arkitektur, som jag tidigare har skrivit är att arkitekterna måste lära sig av de gamla arkitekterna och det går att bygga nya byggnader i gammal stil.

PDF-fil