Norrby Långgata 13

Norrby Långgata 13 med den gamla kakelfabriken, bilden är troligen fotograferad på 1950-talet eller kanske i början av 1960. Byggnaden till vänster är uppförd 1880 av kakelugnsmakare G. T. Gustafsson med 1 våning och inredd vindsvåning. Byggnaden bestod av 3 lägenheter Verkstadsbyggnaden är uppförd 1890 av sten även här uppförd av kakelugnsmakare G.T. Gustafsson i två våningar och dessutom 1 magasinsbyggnad. Ägare till dessa byggnader var smidesmästare Johan Irenius Persson f. 1890 och han gifte sig med HaimaLinnea f. 1894 och de fick 5 barn.
Denna fastighet låg i kvarteret Tunnbindaren mellan Norrby Långgata och Västgötagatan och utmed Norrbylånggata fanns det bland annat Carlsson & Co rörläggningsaffär Norrby verkstad och rörläggningsaffär, Vävbommar, byggnadssmides och reparationer och på Västgötagatan fanns A-B Olssons Mössfabrik, Bröderna Skoglunds Plåtslageri och svetsningsverkstad.
Allt detta är också borta i dag och det försvann väl under rivingshysterin på 1960-talet då man byggde ”nya” Norrby. Är det någon av mina läsare som kan berätta mera om kakelfabriken och kanske även har egentagna bilder på byggnaden. Det vore roligt att se hur verkstaden såg ut invändigt eller om man har haft någon släkting som har jobbat där. Som jag har skrivit tidigare så håller jag på med att bygga upp en hemsida om gamla Borås och efterlyser då bilder och även historier hur det var att jobba och leva på denna tid. Norrby är väl den stadsdel som har rivits mest på skulle jag säga och det är många gamla träbyggnader som försvann som hade kunnat överleva med lite smärre renoveringar och sparats. Just att man bygger dessa stora betongklossar som står utmed Norrby Långgata ser inget vidare ut, det hade varit mycket intressantare att åka den gata i dag om det gamla byggnaderna stod kvar fast då renoverade med dagens standard. Det finns inga vackra byggnader utmed Norrby Långagata i dag det enda gamla som finns kvar är i hörnet Norrby Långgata/Bildalgatan.

PDF-fil