Borås Växthusanläggning

Borås växthusanläggning
År 1911 anslog stadsfullmäktige till en nybyggnad av ett växthus i Stadsparken och fotografen står nog på Mariekulle. Bilden fotograferades omkring 1914 och då fanns det inga större byggnader på Mariedalsgatan. Ett litet charmigt hus vid Gummiväveriet där det är en parkeringsplats för Älvsborgsteatern. Så allt vi ser på bilden är borta i dag förutom Gummiväveriet och i våras försvann den sista gamla 1800-tals bostaden på Mariedalsgatan. Det är så synd att man inte sparar något frän Borås gamla tid, utan det ska bara bort och ersättas med någon ny låda till byggnad. Jag kanske är en så kallad bakåtsträvare men jag tycker att vi måste spara och vara rädda om de gamla byggnader och vårda dom ömt.
I dag finns Stadsparksbadhusets parkering på denna plats som växthusen låg, hade varit bättre att sparat detta växthus istället för att bygga upp den mörka pucken där den gamla teatern stod, det vill säga det så kallade orangeriet. Detta växt hus är många gånger mycket vackrare med sitt lilla torn på toppen.
År 1938 revs växthuset när man byggde ut sista etappen av Stadsparken mot Sven Eriksonsgatan och Stadsparken har inte förändrats någon nämnvärt förutom att 1983 försvann vår älskade teater och det var väl Borås första kulturmord. Sedan har det tillkommit en stor lekplats och den lilla plaskdammen är borttagen men man har i alla fall bevarat den vackra trappan upp till Pompes lusthus på Mariekulle där som fotografen stod när han förevigade denna bild.
Jag efterlyser fler egentagna bilder och historia om det gamla Borås, just nu håller jag på att bygga upp en sida på min hemsida som ska handla om gamla Borås. Har du något att dela med dig så skicka ett mail till mig.
Är du intresserad av gamla byggnader i Borås, gå gärna med i min facebookgrupp Gamla Borås där finns det gott om gamla bilder, historier och stor kunskap om det gamla.

PDF-fil