Österlånggatan norrut

Troligen är bilden fotograferad från Stadshotellet och man ser hur många skorstenar som pryder både Norrby och Simonsland. Allra längst bort syns Ryar Åsar och den gamla arbetarstadsdelen Norrby. De flesta byggnaderna vi se på bilden är borta i dag och det vita huset är ett så kallad stöphus, där låg bland annat kafé Svea. Skulle man fotografera en bild i dag från ungefär samma plats så ser man äldreboendet Agamemnon på vänstersidan av Österlånggatan.
Alla dessa skorstenar som det ryker ur finns bara det bara en skorsten kvar i dag och det vid gamla Konstsilkes gamla fabriker. Man kan verkligen kalla detta för Borås i förvandling och det är väl tur att alla dessa bolmande skorstenar är borta i dag.

Foto Glenn Murberg 20171013

Denna bild fotograferade jag den 13 oktober 2017 när jag var uppe allra högst upp i Carolikyrkans torn och man ser hur lite gamla byggnader finns kvar. Nu består denna del mest av högre byggnader men det finns allt några klenoder kvar som bland annat von Ahnska huset i hörnet av Österlånggatan/Skolgatan och lika så Borås Tidnings gamla byggnad till vänster längst ner på bilden. På denna bild ser vi även hur Folkets hus byggs om och genom det försvann den gamla biografen Folkan för att bygga det nya så kallade Kongresshuset.
Man ser på denna bild att nu är det bara en skorsten kvar och även gamla Konstsilkes fabriker har fått sig en ansiktsupplyftning och jag tycker det är bra att man tar till vara på de gamla fabriksbyggnaderna och använder dom till annat än att bara de står och förfaller. Tänker närmast på Tullenstugan och även Handelsträdgårdens bostad på Ramnalid som i dag bara står och förfaller man behöver ta tag i renoveringen på dessa byggnader snarast om de ska stå kvar. Framför allt måste Tullenstugan bevaras, den har en lång historia bakom sig.

PDF-fil