Österlånggatan - Stora Brogatan

Hörnet Österlånggatan 40-42 och Stora Brogatan 26, byggnaden som tidigare kallades för ”politiska knuten” där brukade stadens borgare samlas och samtala om stadens angelägenheter och där var Borås första telefonstation inrymd och lika så stadens första biograf som fanns fram till 1913 och namnet på den var Borås Kinematograf och den startade i denna byggnad den 6 augusti 1904. Butiker som man ser på Österlånggatan är Martin Blomqvists fruktaffär och kaffehandel. Kortvarumagasinet och AB Hubo bosättningsaffär. Bilden är fotograferad 1962 och det är troligen rivningsdags för denna byggnad eftersom det står ”slutförsäljning” i skyltfönstren. Det är synd att dessa gamla Karl-Johanhuset har försvunnit runt Stora Torget men som tur finns det allt några sådana här pärlor kvar i centrum men de börjar bli få.
Detta hörn kallades också för ”pengalösa hörnet”, är ett begrepp som förekommer på många håll i landet. Så även i Borås, Boråshörnet har funnit enligt författaren Philip Josefsson i det aktuella hörnet. Hur platsen har fått sitt namn är svårt att säga med säkerhet men enligt Josefsson brukade ”pengalösa” ungdomar samlas där i början av seklet och åtminstående fram till 1930-talet. Många stod där i timmar med den förhoppningen att någon bekant skulle dyka upp och bjuda på ett bio- eller kondisbesök.
Lägg märke till det egendomliga platta taket tornet på byggnadens tak. Det är rester från telefonins första tid i Borås. År 1882 inrättades stadens första telefonstation och telefonledningarna spreds ut över staden från detta torn som då säkerligen var betydligt högre. Undra om något finns bevarat från Borås första telegrafstation? Det skulle vara intressant att veta och framförallt att se det. Vet någon av mina läsare detta så är det bara att skicka ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se .

PDF-fil