Epahuset vid Österlånggatan

Gammalt möter nytt på 1930-talet. Funkishuset som ligger i kvarteret Orion inramad av Österlånggatan, Smedsgatan, Allégatan och Bäckegränd byggdes mellan 1931-1932 i sten och betong och ansvarig byggare var AB Skånska Cementgjuteriet. Byggnaden består av 5 våningar och 16 lägenheter. På Allégatan fanns bland annat Ellers Handskmagasin, specialaffär i handskar och strumpor, C. S. Johnson speceriaffär som grundares omkring 1870 av grosshandlare Claes Skoglund. Sedan fanns även Jumpern garnaffär och ägarinnan hette Inga Troye och affären Paraplyn. På Österlånggatan fanns Enhetspris AB som förkortningen blev EPA filial grundad av bland annat H. G. Turitz. Med huvudkontor i Göteborg.
Byggnaden som låg nedan för Epa var uppförd 1827 i kvarter Pygmalion 1 mellan gatorna Lilla Kyrkogatan, Smedsgatan och Österlånggatan var byggd i en våning med vindsvåning och ägare var bland annat riksdagsmannen John Björck och han själv bodde på Gånghestervägen 64 och den grosshandlare Johan Carlssons stärbhus. Butiken på Smedsgatan 2 var bland annat Karl Dahlberg, Herr- och damfrisering och den grundades år 1907 och Kafé Norden som låg i hörnet av Smedsgatan och Lilla Kyrkogatan och den grundades år 1892 av vem har jag inte fått fram något men från 1939 var det Nanny Bergström som drev kaféet.
På Österlånggatan 48 låg blomsterhandeln Björck och Roos och den grundades 1907 och innehavare från 1920 var riksdagsman John Björck. Där fanns även Franssons skomagasin och innehavare var Oskar Fransson från 1925.
I dag står det ett stort hus på denna plats och om rådet kallas i dag för Sandwalls plats och även räcket utmed Viskan är borttaget och numera är det trappor ner mot Viskan. Notera bara den vackra gatbelysningen på bilden, varför finns det inga sådana kvar i Borås? Nu mera ska det bara vara sådana enkla lampor och helst med solceller.

PDF-fil