Österlånggatan mot söder

Österlånggatan mot Söder
Skrev tidigare ett blogginlägg där bland annat EPA var med på och här ser vi byggnaden i en annan vinkel. Byggnaden är så kallad ”funkisbyggnad” och jag tycker byggnaden är lite charmig med dess rundade balkonger. I dag ser byggnaden ungefär likadant ut men däremot grannbyggnaden ser inte som på bilden. Tyvärr så eldhärjades byggnaden i juli 1958 och i dag står det en större byggnad idag, där bland annat Skandinaviska Enskilda Banken låg innan, som i dag ligger på Kyrkängsgatan.
Österlånggatan 45 låg Oscar Lundgrens specerier och troligen var byggnaden uppförd i mitten av 1800-talet eller i slutet. Byggnaden bestod av en våning med vind och tre lägenheter. Ägare var grosshandlare Oscar Lundgren där han drev sin affär med specerier och konserver och företaget grundades år 1840 och blev aktiebolag år 1928. Det fanns ett företag till i byggnaden och det var Skokällaren som tillverkade skor och skoreparationer och innehavaren hette Ernst Persson.
Man ser ut finns träsmidesarbeten man har lagt ner runt skyltfönstren och även dessa stora dörrar och halvmånefönstren. Dessa Karl-Johansbygganderna är väldigt vackra och tyvärr så finns det inte så många kvar i Borås längre men vi får vara rädda om dessa vi har kvar. Borås har inte råd att riva flera gamla hus utan vi måste ha lite gamla hus att visa upp för turismen. Det är tur att Utfalska gården (Hemgården), Flaménska gården och Strömqvistska gården finns kvar runt Södra Torget och att dessa sköts och inte rivs för då förstör man hela idyllen av Södra Torget.

PDF-fil