Varmbadhuset på Sven Eriksonsgatan

En vacker byggnad som inte finns kvar längre, utan den tror jag revs i början av 1960-talet. När det nya badhuset stod klart år 1939 i kvarteret Vargen så använde man denna byggnad under lång tid bland annat av polisens hittegodsavdelning för förlorade cyklar. Denna vackra byggnad stod färdig år 1898 och fick stå i cirka 60 år. Förstår inte varför man skulle riva ett sådant vackert hus som detta och det är väldigt likt Ulricehamns gamla järnvägsstation.

Foto Glenn Murberg 20150228

Undra om det är samma arkitekt till dessa båda byggnader? Har fått fram att arkitekten till Ulricehamns järnvägsstation heter Axel Peterson och den byggdes år 1906. De är i alla fall väldigt lika varandra och byggnaden i Ulricehamn är väldigt underhållen. Det är synd att Borås Stad inte sparar på sådana är vackra byggnader men det var väl att det stod i vägen för den nya broförbindelsen mellan Sven Eriksonsgatan och Lilla Brogatan. Tänk vilket komplement det hade varit till bland annat Röda Kvarn och gamla Molanders konditori det gamla badhuset hade varit men det var väl mycket viktigare med denna broförbindelse.
Nä man har rivit alldeles för många gamla hus i Borås nu de senaste 50 åren och nu får det vara stopp på alla rivningar och det är dags att börja spara på dessa gamla hus som finns kvar i Borås. Sedan har jag som tidigare skrivit i ett inlägg att det är dags att Borås Stad gör en sammanställning på de kulturminnes värda byggnaderna i Borås och sedan försöker att få till typ ett byggnadsminnesmärkning på dessa gamla hus. För de gamla byggnader som vi har kvar i Borås är inte många alls. Så det är verkligen dags att tänka till innan det är försent, men vet hur det blir med huset runt Södra Torget? Usch jag vill verkligen inte tänka mig lådhus runt torget.

PDF-fil