Brostugan vid Norrbro

Ett område som inte är sig likt i dag, istället för Brostugan så finns det större hus med studentboende. Brostugan var uppförd på 1800-talet och den blev ombyggd 1909 av fabrikör Carl Harman Andersson. Brostugan var uppförd i två våningar med en lägenhet och bageri, ägare till Brostugan var fabrikör Valdemar A. Andersson, Solgården Brämhult. Bland annat fanns här Anderssons Thebrödsbageri och bageriet grundades av fabrikör Carl Herman Andersson år 1906 och fabrikör Valdemar Andersson tog över verksamheten år 1926. Adressen för Brostugan var Viskastrandsgatan 2 och finns inget kvar i dag förutom det höga huset i bakgrunden.
Tyvärr så vet jag inte när Brostugan revs men det kanske ni läsare upplysa mig om, det vore intressant att veta. Bron är lite annorlunda i dag istället för brädplankor är körbanan belagd med asfalt men räcket sitter uppe än i dag. Bron är byggd 1924 av Borås Mekaniska Verkstad och brons namn är Norrbro. Det är alltid roligt att de bevarar något av de äldre broarna i Borås. Men det finns några fler äldre broar i Borås, bland annat Västerbro, nere vid Simonsland, båda broarna över Viskan över till Stadsparken. Dom två vid Stadsparken är i samma typ som denna bro, byggd i gediget järn och det är som alltid har sagt att man kunde bygga saker förr i tiden som håller i flera, flera år. Sedan finns det en gammal järnvägsbro vid Simonsland som och är byggd av Borås Mekaniska Verkstad och på den bron gå Herrljunga järnväg och den bron är över 100 år och still going strong.
Det vore intressant att få veta mera om bageriet och även om byggnaden och lika så om det är någon av mina läsare som har fler bilder på Brostugan, har du bilder liggandes skicka gärna då ett mail på gamlaboras@murberg.se. Det gäller även bilder på hela Simonsland, Landala, Norrby med flera.
 

PDF-fil