Korsningen Viskastrandsgatan - Landalagatan

Fotografen står på Viskastrandgatan som viker sedan ner till höger förbild Viskastrands Väveri som man ser set sågtandade taket som var en populär byggnadsmetod när man byggde fabriker förr i tiden, allt för att släppa in ljuset i lokalerna. Även väggen som vi ser till höger tillhör Viskastrands väveri. Viskastrand uppfördes år 1895 och även 1930-1939 av AB Oscar Ohlsson och AB och AB Armerad Betong. Fabrikslokalenas totala golvyta var 12.700 kvadratmeter och cirka 270 anställda. Ägare var Borås Yllefabriks AB. Byggnaden som vi ser till vänster i bild som endast hörnet syns finns fortfarande kvar i dag och jag var och fotograferade det 2015.

Foto Glenn Murberg 20150926

Så här som byggnaden ut 2015 och är uppförd år 1915 av handlande Bror Axel Lindgren. Här fanns bland annat G. Hedbergs Smidesverkstad grundad av Gustav Hedberg 1931. AB Hugo Henning som sysslade med textilmaskiner och fabriksförnödenheter och grundades år 1905 och Svensk Modeindustri som tillverkade hattar och mössor.
Gatan som går upp till vänster i bild är Landalagatan och strax ovanför går Norrby Långgata. Jag har försökt att hitta information om byggnaden som ligger mitt i bild men har tyvärr inte hittat någon information. Kanske någon av mina läsare som vet mera om huset som till exempel när det byggdes och vilka som bodde där och när huset revs? Skicka då ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se.
Om vi återgår till den nyare bilden så ser man hur Kungsbron fullkomligen slickar husknuten på Viskastrandsgatan 5 och nog var miljön trevligare förr tycker jag. Det är synd att man båda bygga stora vägar så tätt intill de gamla byggnaderna, det förstör hela miljön.

PDF-fil