Viskastrandsgatan mot Espladen

Huset till vänster är Viskastrandsgatan 23 och är uppfört år 1894 av E. L Andreasson. Huset bestod av 2 våningar och två lägenheter och det fanns ett brygghus, torkvind m.m. Affärslokalen är ombyggd 1939, ägaren hette Alma Charlotta Söderlunds stärbhus. I bottenvåningen fanns en Cigarr-, Frukt- och Konfektyraffär, innehavaren hette fru Alfhild Persson. Notera även automaten som fanns på byggnaden och sådana ser man inte i dag. Nästa hus ligger i korsningen Viskastrandsgatan/Repslagaregatan med adress Viskastrandsgatan 25 och är uppförd år 1903 av Frans Edvin Nilsson och är uppförd i två våningar med inredd vind och ägaren var W. Pamps stärbhus och Hjalmar Sundbergs stärbhus. Dessa två byggnader låg i kvarteret Släggan.
Den tredje byggnaden är Viskastrandsgatan är uppförd år 1903 av Arvid Tomansson och blev moderniserad år 1943. Byggnaden är uppförd i två våningar och också med inredd vindsvåning och 5 lägenheter och ägaren var rörledningsentreprenör John Albertsson boende på Döbelnsgatan 78. AB Albertson & Johansson Rörledningsfirma fanns i byggnaden och företaget grundades år 1934, och låg i kvarteret Kardan. Fjärde byggnaden är Viskastrandsgatan 29 uppförd år 1900 av Byggmästarefirman H. Isaksson & son. Byggnaden är uppförd i två våningar med inredd vind och innehöll 9 lägenheter och källarvåning med affärslokal. Ägare var AB Sveriges Förenade Trikåfabriker ”Eiser”. I källarvåningen fanns J. Bengtssons Charkuteriaffär och grundades år 1910 och från och med år 1922 var det J. Bengtsson som innehavare till affären.
Detta är nu en svunnen tid och dessa byggnader försvann väl på 1960-talet, och efterlyser era historier och även egentagna bilder från dessa kvarter till min hemsida. Som jag tidigare har skrivit så är Landala lite okänt för mig men jag försöker att forska och lära mig mera om området och vidga mina vyer. Det är därför jag behöver er hjälp, bland annat längt bort på fotot det måste väl vara gamla Kilsunds byggnad som brann ner tidigare i år som bland annat inhyste Leos lekland. Har du någon historia eller egentagna bilder så släng i väg ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil