Järnvägstunneln i Brobacka

Foto Glenn Murberg 20190822
Som ni vet så är jag ute och fotograferar mycket kultur- och fornminnen runt om Sjuhärad eller i alla fall gränskommunerna till Borås. Jag har tänkt länge att jag skulle fotografera denna tunnel men det har inte blivit av men nu i torsdags gjorde jag slag i saken. Brobackatunneln är en järnvägstunnel vid sjön Ålanda i Alingsås Kommun. Tunneln var en av de första järnvägstunnlarna i Sverige där dynamit användes när den anlades år Västergötland – Göteborgs järnvägar (VGJ) i slutet av 1800-talet. Tunneln togs sedan i bruk den 1 januari 1900. Den 1 juli 1948 förstatligades VGJ och tunnel med spår kom i statlig ägo.

Foto Glenn Murberg 20190822

Trafiken genom tunneln lades ner år 1970 och tunneln sant angränsande spår övertogs av Anten – Gräfsnäs järnväg (AGJ). De första åren användes spåren och tunneln söder om Anten som uppställningsspår och år 1994 återinvigdes tunneln för museijärnväg efter upprustning där lösa stenar togs bort och berget förstärktes med bultar och betong. En hållplats anölades också ca 250 meter söder om tunnel och fick namnet Brobacka. Museitrafik bedrevs genom tunnel fram till år 1004 då spåret i tunnel tillfälligt togs bort för man skulle gräva ner en kabel i tunneln och fortfarande lyser spåret med sin frånvaro. I slutet av 1960-talet så användes tunneln vid inspelningen av På rymmen med Pippi Långstrump.

Foto Glenn Murberg 20190822

Jag var även och fotograferade museijärnvägen som ligger ett par hundra meter från tunneln och det är verkligen välskött och det känns nästan att man åker tillbaka i tiden. Så det är verkligen värt ett besök om du har vägarna förbi Brobacka. I detta blogginlägg har jag svävat ut riktigt ifrån Borås Kommun men ni vet mitt intresse för de gamla sakerna som finns ute i vår natur och samtidigt tycker jag det är kul att visa upp de alster som jag hittar ute. Nästa projekt blir att fotografera alla dessa jättegrytor som finns mitt emot tunneln och ovanför tunnel finns det så kallade ättestupa men det får jag ta det till hösten när alla löven ligger på backen. Hoppas att ni gillar att se bilder och få fakta andra saker än just i Borås.

PDF-fil