Hjultorps kvarn Del 1 (2)

Foto Glenn Murberg 20190104
När jag ändå är inne i Vårgårda så var jag och fotograferade kvarnen mitt emot grynkvarnen som jag skrev om igår. Detta är ett fantastiskt landskap, tänk om alla som har en kulturbyggnad på min mark kunde vårda byggnaderna så här vackert. Det är vad jag kallar för byggnadsvård och det borde många ta efter. Detta är ett småindustriområde som består av lämningar efter två kvarnar i form av 1 kvarnbyggnad, 1 dammvall, 2 rännor, 1 kvarnsten, 1 stenrad, 4 strandskoningar och troligen 2 kvarngrunder. Kvarnbyggnaden är belägen i norra delen av området längs höger sida strömriktningen är byggt i tre våningar av tegel med en grund av murade och tuktade stenar. Ett kraftverk är inrymt i byggnaden sedan 1998. Omedelbart norr om byggnaden i åbrinken är en kallmurad strandskorning och den är cirka 10 meter lång och 1 meter hög ovan vattenytan, möjligen del av en grund till en äldre kvarn.
Dammvallen är cirka 60 meter lång, 2 meter bred och 1,5 meter hög av murade, kallmurade delvis tuktade stenar och betong. Två utskov finns ett i vardera änden, vid det norra utskovet är den ena rännan cirka 15 meter. Den leder in till kvarnbyggnaden och vid det andra utskovet är en delvis naturlig ränna cirka 20 meter lång och 2 meter bred med ställvis stenskodda kanter av stenar.

Foto Glenn Murberg 20190104
I botten har berget huggits eller sprängts ut inom en 5 x 1 meter lång sträcka och bildar en fördjupning. Bredvid rännan så är ånkanten stenskodd av kallmurade stenar och troligen är det en del av en kvarngrund. En ekonomibyggnad är utritad intill dammvallsfästet på ekonomikartan år 1961 och väster om kvarnbyggnaden i ån är en stenrad cirka 15 meter lång och cirka 0,4 meter ovan vattenytan. Längs åkanterna finns strandkoningar och några kvillar i ån och har stenskodda kanter av kallmurade stenar. Ovanför kvarnbyggnaden på en berghäll med ristningar i form av mjölnarens namn och årtal och en kvarnsten har placerats på berghällen.

PDF-fil