Häradsvads bro i Nårunga

Foto Glenn Murberg 20171208
En vacker gammal stenvalvsbro i tre spann och den spänner över Säveån och bland lokalbefolkningen går bron under namnet Härsva bro. Av brons tre valv var endast de två stora valven med på den ursprungliga ritningen som var daterad 1891 och var upprättad av dåvarande driftingenjören vid västra väg- och vattenbyggnadsdistriktet P Otherdal. Det lilla varvet har sin speciella historia, enligt traditionen ska en mjölnaränka vid namn Klara haft en vattentäkt vid Säveån. När bron skulle byggas var inte hänsyn tagen till denna lilla vattentäkt och Klara vädjade, ”Stäng inte av min åra (ådra).” Resultatet blev att bron byggdes ut med ett tredje mindre valv och därmed var Klaras ådra räddad.


Foto Glenn Murberg 20171208
Här är resterna som finns kvar av Klaras kvarn, när bron skulle byggas så var Klaras kvarn ganska så förfallen men gamla envisa damer får sin vilja fram. Bron byggdes under åren 1905-106, när man skulle bygga den så behövde man sten för att göra stenblock. Man tog all sten man kunde finna i området och för att få dit den efterfrågade mängden, fick lokalbefolkningen hjälpa till med häst och vagn som transportmedel. Något som de givetvis gjorde utan betalning.
Bron byggdes med stadsbidrag och sedan fick varje socken vara med och betala sin del. Bron var från början smalare men har under senare år blivit utbyggd. Den förstärktes 1969 med nya kantbalkar och räcken. Just i detta område finns det mycket fornminnen, här ute traskade jag omkring i skogarna och letade kulturminnen år 2004 eller 2005 som var ett projekt mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen. Det var väl då mitt intresse för dessa forn/kulturminnen väcktes och har bara blivit starkare med åren. Jag hoppas att du som läsare gillar även att jag skriver om mina bilder som jag är ute och fotograferar runtom i Sjuhärad och även lite utanför Sjuhärad.

PDF-fil