Spårgatan norrut

Spårgatan gick utmed järnvägsspåret från Brodal till Åhaga och fick sitt namn år 1929. Gatan ersatte de båda äldre gatorna Östra och Västra Spårgatan. Ja det syns tydligt att det är spårgatan och huset till vänster ligger på Druveforskullen och tegelfastigheten till höger fanns en gardinfabrik. Korsningen mitt i bilden är Elinsdalsgatan och enligt 1910-års stadskarta så hade Spårgatan prefix efter väderstreck, på bilden är det Västra och Östra Spårgatan, namnbyte till Norra och Södra Spårgatan skedde vid Annebergsbron som nu i dag är nuvarande motorvägsbron. Bilden är troligen i början av 1900-talet.
Byggnaden till höger låg på Gånghestersvägen 13-15 och fabriksbyggnaden uppfördes 1916 och 1920 av sten och den totala fabriksytan uppgick till cirka 1900 kvm. Det fanns många fabriksbyggnader utmed Spårgatan bland annat Eiser som byggnaderna står kvar än i dag fast fasaden är förstörd enligt mitt tycke sedan Stadsmotorvägen byggdes, man murade igen den en gång pampiga ingången.

Foto Glenn Murberg 20150801

Här är en bild på den ingången som murades igen och det blev flera fönster som fick gå samma väg när man byggde motorvägen som delade Borås i två delar. Enligt i mitt tycke var det en feldragning av en stor trafikled med visserligen löste det en massa trafikproblem men som vanligt är det gamla byggnader som får ta smällen och vika undan. Stadsmotorvägen invigdes 1970 och jag vara bara 6 år och var med mina föräldrar på invigningen.

Foto Rune Murberg 1970
Den lille gossen med vitt hår är lille jag med min mamma på invigningen 1970 och jag kommer ihåg den dagen än i dag och då visste jag inte att jag skulle sitta 49 år senare och skriva blogginlägg om detta. På den tiden tyckte jag att det var häftigt med motorvägen mellan husen men då var jag inte ett dugg intresserad av det gamla. Jag var väl lite oförståndig då men det har rättat till sig under årens lopp men i dag så brinner mitt intresse för Borås och dess gamla byggnader och även kultur- och fornminnen, ja allt det gamla men det tror jag att ni har räknat ut redan.

PDF-fil