Gamla Norrby

En gammal bild från 1920-talet fotograferad vid Kronängsgatans avslutning. Innanför staketet till vänster ligger Norrby Snickeri och till vänster går Kronängsgatan som fick sitt namn år 1907 efter ett beslut i Stadsfullmäktige och gatan försvann under bostadsbyggnationen på 1960-talet. Huset till vänster låg på Kronängsgatan 16 och är troligen uppfört i slutet av 1800-talet i en våning och inredd vind. Borås Stad köpte denna fastighet år 1944 av grovarbetaren Elon Holger Kettil. Huset bortanför nr 16 är nr 14 är uppfört år 1884 av snickare Olaus Andersson. Byggnaden är uppförd i en våning och vindsvåning. Borås Stad förvärvade även denna fastighet, man förvärvade Kronäng 6, 7 och redan då planerade man att bygga ett modernt bostadsområde.
Huset i mitten är Kronängsgatan 13 är uppförd omkring år 1898 av Olaus Andersson i två våningar och inredd vind och även med gårdshus och bodar. Fastigheten till höger hade adressen Dalagatan 4 och Kronängsgatan 15, Den lilla gatstumpen som vi ser i bildens nederkant är Dalagatan och även den fick sitt namn år 1907 och även den är borta i dag. Fastigheten är uppförd år 1899 av Carl Adolf Johansson i två våningen och inredd vindsvåning, alla dessa hus låg i kvarteret Garvaren.
Jag efterlyser fortfarande egentagna bilder på byggnaderna på Norrby till min hemsida, har nu några liggandes så skicka ett mail till mig. Som jag tidigare har skrivit så håller jag på att bygga en sida om Gamla Borås på min hemsida, jag har börjat bearbeta de bilder jag har fått men över gamla Norrby är det lite tunt med bilder. Gamla Norrby intresserar mig väldigt mycket och du får gärna skriva lite om uppväxten förr i tiden på Norrby var. Min mailadress är gamlaboras@murberg.se. Förhoppningsvis kommer sidan om Borås upp nu i vinter och även en liten film om Norrby som jag har fått av en läsare, så har du även någon vhs-film om Gamla Norrby så får du gärna höra av dig.

PDF-fil