Korsningen Åsbogatan - Kungsgatan

Korsningen Åsbogatan/Kungsgatan ner mot Södra Torget en mycket vacker bild och ingen biltrafik utan lugn och stilla, förutom ett hästekipage som kämpar sig upp för backen. I dag är det ingen vacker bild med alla stressade bilister och man upplever aldrig någon lugn stund på Kungsgatan. De husen som finns i bild så finns de flesta kvar, byggnaden till höger som är uppfört år 1893. Där bodde Tobert Rydin i en vacker våning och han grundade Rory och Robby Herr- och barnkonfektion. Han använde även grannhuset som lagerlokal för sin verksamhet och även Bröderna Liljeros ska även ha funnits i dessa lokaler.
Sedan byggnaden nedanför är enligt min mening Borås vackraste byggnad ”Slottet” som jag tidare har skrivit om och det gäller även Sparbankens byggnad längst ner till vänster. Sedan ligger Asplyckan till vänster innanför den vackra stenmuren. Åsbogatan går från Södra Strandgatan och till Tredje Villagatan. ”Åsbornas gata” namnet efter Ås härad. I Datans karta från år 1728 står ”allmän farwäg till Fahlskog och widare”. Gatan är en av de äldsta gatorna i Borås och gatan nämns redan år 1667, då liggande vid södra Tullporten.
Kungsgatan går från Olovsholmsgatan till Åsbogatan och fick sitt namn år 1886. Gatan hette tidigare Staketsgatan och så här skrev Datan i sin Boråskarta år 1728, ”Här intil Staquetet uti sielfwa gatan äro åtskillige Stadens Båtsmans Hus upp bygde”. Vid staket fanns två tullportar, den en avar Engelbrechts port och den andra Jutabro (Gutabro) port.
Tyvärr så har denna idyllen blivit förstört sedan man kom på att dra en genomfartsled genom Borås med all den trafik och speciellt den tunga och farliga trafiken. Den finns ju trots allt några gamla byggnader på Kungsgatan och jag hoppas att de bevaras för framtiden.
Finns det någon av mina läsare som kanske har bilder på när man byggde Kungsleden så får du gärna höra av dig med ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Jag är intresserad av alla sorts gamla bilder på det gamla Borås och det gäller även rivningar av t.ex. kvarter Balder, Midas och även andra kvarter i Borås, har du det jag söker så hör av dig.

PDF-fil