Yxhammarsgatan

Två kvarter med fina gamla stenhus, längt upp till höger Hotell Du Nord från år 1900 och sedan byggdes huset längst ner till höger som vi alla Boråsare känner till som ”Gamla BT-huset”. Huset ovanför BT-huset tillhörde Borås Spritbolag och ovanför detta det gamla Stadshotellet. Gamla BT-huset uppfördes av sten år 1903 och arkitekten hette Lars Kellman och ägare till byggnaden Borås Tidning. Firman grundades år 1826 och blev aktiebolag år 1898 och verkställande direktör från 1898 var major Ragnar Claesson. Boktryckaren Nils Erik Lundström erhöll 10 augusti år 1826 utgivningsbevis för Borås Weckoblad som utgavs från 1 september och från år 1834 efterföljdes av Borås Nya Tidning. År 1838 köpte färgerifabrikör Carl Gustaf Rydin som ändrade titeln till Borås Tidning. Westgöten började utges den 19 november 1887 av Johan Gustaf Hultgren i Varberg där den trycktes till och med 1889 och därefter från år 1892 i Rydinska Boktryckeriet.

Här är Borås Tidnings byggnad precis klar och gatuarbetarna håller på med stensättningen utanför byggnaden. Stora Kyrkogatan som tidigare hade en uppfart till höger om huset har nu fått bli en återvändsgata med en vacker mur.
Byggnaden som ligger granne med Borås Tidning är uppförd år 1904 och åter igen så är det Lars Kellman som är arkitekt. Huset är byggt i sten med fyra våningar som innehöll utminuteringslokaler (systembolag), kontor och lager för System AB i Borås och ägare till byggnaden var System AB i Borås, här fanns även restaurangen Nybrokällaren. Man ser även hur kanterna till Viskan är vackert stensatt.
Tyvärr så fattas det en byggnad i dag och det är Stadshotellet som eldhärjades svårt år 1978 så man var tvungen att riva byggnaden. Jag tror att om inte detta hade hänt så hade även den byggnaden stått kvar i dag.
Hotell Du Nord som ligger i hörnet Yxhammarsgatan/Allégatan byggdes 1899-1900 i sten av fru Frida Strehlenert men under åren 1939-1940 så gjorde man en om- och tillbyggnad och enligt min mening så förstörde man hela charmen med den gamla byggnaden.

PDF-fil