Norrby Tvärgata

Norrby Tvärgata mot Norrby Långgata på 1940-talet som i dag är ett minne blott. Byggnaden till vänster ligger på Norrby Tvärgata 20 och var uppförd år 1925 i en våning i sten för övrigt i trä, reveterat av fru Bertha Svensson. Totalt var byggnaden i två våningar och mansardvåning med 7 lägenheter och två affärslokaler. Här fanns Norrby Cigarr- och kortvaruaffär, innehavaren hette Gustav Ylving. Precis som det står på skylten på huset så fanns Aug. Svenssons slakteri här och den grundades av slaktarmästare August Svensson år 1898 och verkställande direktör från år 1943 var Yngre Svensson.
Byggnaden till vänster är Norrby Tvärgata 21 och är uppfört år 1900 i trä, reveterat av O.G Lange och är uppfört i två våningar och inredd vindsvåning. Ägare var Bedovf Lange samt köpman Oscar Rudolf Lange och Isa Lange. Carl Andersson hade sin koks-och vedaffär i bottenvåningen från år 1928. Nästa byggnad är nr 19 och är uppfört år 1892 i trä av August Hagberg och var uppfört i två våningar med inredd vindsvåning med 9 lägenheter och ägaren var Borås Wäfveri. Jag förmodar att detta var Wäfveribolagets arbetarbostäder. Tredje byggnaden på höger sida är nr 17 och är uppförd år 1897 i trä av Axel Frantzich i två våningar med inredd vindsvåning med tio lägenheter och det fanns även uthus och bodar på fastigheten. Ägare var änkefru Alma Frantzich född Larsson år 1870 och gift med fastighetsägare Albert Edvard Frantzich född 1869 och död år 1944 och deras fem barn: Woidich f. 1901, Ivar f. 1094, Märta f. 1906, Hilding f. 1908 och Dagmar f. 1909.
Att jag tar med dessa namn och även barnen är att någon släktforskare kanske har användning för detta. Försöker att få med så mycket namn och årtal som jag hittar det kanske kan hjälpa någon. Jag kommer i vinter att publicera alla mina blogginlägg på min hemsida i pdf-format så om någon vill ladda ner hela blogginlägget. Men det återkommer jag till när den sidan är färdig, just nu håller jag på med Boråsbilder som jag har fått mailade av mina läsare eller de jag har fått låna och skannat av. Även den sidan återkommer jag till när den ligger uppe på min sida.

PDF-fil