Ångcentralen

Foto Pelle Ericstam 1956

En bild av Ångcentralen vid Magasinsgatan är fotograferad av Pelle Ericstam år 1956 ifrån Krokshallsberget. Ångkraftverket tog i bruk i augusti år 1928 och som ersatte sex äldre små panncentraler. Det innehöll kolpulvereldade ångpannor och ett 5 MW elverk drivet av en mottrycksturbin och levererade dessutom ånga till Borås Wäfveribolagets fabriker, bland annat Norrbyfabrikerna i kvarteren Verkmästaren och Tryckaren, simonsland och Wiskaholm. Ångledningen följde Magasinsgatan, korsade den vid järnvägsbron och följde Stationsgatan och gick över denna till Wiskaholmsfabriken
Har några bilder när man byggde Ångcentralen som jag har fått ifrån Kent Otterdahl som hans farfar har fotograferat dessa bilder. Bilderna är fotograferade 18-23/6 1927.

Fotot tillhör Kent Otterdahl

Här är bygget i full gång och man ser även Götebrogsjärnvägen mitt i bild ungefär. Det var lite mera slit med byggena förr i tiden mot var det är i dag. Förr i tiden murade man upp varje tegelsten för hand. Man hade inte så bra hjälpmedel som man inte har i dag och när man bygger nya hus i dag som kommer oftast väggarna i hela block.

Fotot tillhör Kent Otterdahl

Här ser vi järnvägsbron till höger och även gamla BT-huset, det är inte mycket till avspärrningar runt byggplatsen utan ett vanligt trästaket. Förr i tiden när man byggde hus så hade man inte så mycket skyddsmedel som i dag. Ofta så kunde byggnadsarbetarna gå på högt upp utan några som helst livlinor.

Fotot tillhör Kent Otterdahl

Här byggs själva taket över där man lastade av kolet från järnvägsvagnarna och gatan vi ser vid staketet är Magasinsgatan och det ser ut som att den är stensatt med gatsten men i dag är den belagd med asfalt. Det tog nog ett tag för att bygga upp denna Ångcentral med de hjälpmedel som de hade då, det vore roligt om någon av mina läsare hade någon släkting som vad med och byggde upp denna fastighet. Vill få så mycket information och fakta om denna Ångcentral och även om det finns någon som har gamla egentagna bilder får gärna maila mig på: gamlaboras@murberg.se.

Fotot tillhör Kent Otterdahl

Här har vi den sista bilden i bygget av Ångcentralen och man ser att den börjar sakta ta form. Här ser vad jag menar med att arbeta högt upp i luften. Längre bort syns Borås äldsta byggnad, Carolikyrkan som invigdes år 1669. Detta blogginlägg blev mer som ett bildkollage men jag tycker att dessa bilder är väldigt intressanta. Ångcentralen rev år 1979 och sedan dess har tomten varit obebyggd.
Jag efterlyser bilder på Ångcentralen från olika årtal om det finns någon av mina läsare har och även bilder på när man rev Ångcentralen som kan tänka sig att låna ut bilderna som jag kan få skanna av dessa. Hör av er.

PDF-fil