Olsfors kyrka

Foto Glenn Murberg 20190820
En vacker träkyrka inte så gammal men den uppfördes 1915-1916 i nationalromantisk stil av byggmästarna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson från Sandhults socken. De har även utfört originalritningarna, som därefter bearbetades av arkitekt Folke Zettervall. Kyrkan kom till stånd genom frivilliga bidrag. Kyrkan kom att ligga intill vägen som går upp från gamla R40 mot Gesebol i sluttningen alldeles intill järnvägen. Efter invigningen överläts den till Bollebygds församling och namnet från början var Hultafors kapell men sedan 1970 är namnet Olsfors kyrka. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med ett lägre och smalare kor i öster. Över triumfbågen finns målningar bland finns målningar bland annat föreställande änglahuvuden. I väster finns huvudingången och ett gaveltorn. Vid norra sidan finns en sakristia, långhuset har ett brant sadeltak täckt med brunt betongtegel. Korsets sadeltak och sakristians valmade tak har samma takbeläggning som långhuset. Gaveltornets sadeltak är klätt med koppar.
10 stora fönster bidrar till ett ovanligt ljus interiör. Fint målad altartavla med Jesus och de fyra evangelisterna som motiv. Över tavlan finns ett fönster med målningar som har utförts av Kyrklig Konst i Stockholm. Det är en gåva av direktör J.A. Kerbz. Predikstolen har mycket tilltalande nyanser och dopfunten i säregen form är av trä med skål av silver. Kyrkan har tre ljuskronor av mässing, därav en mindre på läktaren samt tio lampetter och ett stilfullt läktarbröst i väl valda färger. Vid smärre renoveringar målades kyrkorummet om år 1939 och innertakets panel täcktes med träfiberskivor. År 1950 installerades en elektrisk värmeanläggning och år 1959 lades taket om och tornet målades om. En fullständig restaurering genomfördes år 1973 efter av arkitekt Georg Rudner. Då togs bänkarna under orgelläktaren bort och istället tillkom där ett mindre utrymme för församlingsverksamheten. Interiören fick ny färgsättning. Vid återinvigningen mottog kyrkan gåvor i form av ett altarkors i trä och silver samt sex altarljusstakar i silver. År 1989 målades kyrkan om utvändigt.
Denna kyrka har jag passerat varje dag i 9 års tid till jobbet men har aldrig varit uppe och tittat på kyrkan men nu i år gjorde jag slag i saken. Jag försöker att fotodokumentera alla kyrkor i Sjuhärad och även utanför men har satt första målet till Sjuhärad.

PDF-fil