Norrby Långgata 9

En vacker gammal byggnad som låg på Norrby Långgata 9 strax intill Norrby Tvärgata. Det var ett ganska så storslagen byggnad på denna tid, uppförd i trevåningar och med inredd vindsvåning. Huset var byggt år 1899 i sten och brädfodrat timmer av byggmästare Anton Andersson och ansvarig byggmästare var A. Andersson. Titta bara hur vackert byggt det är med dessa balkonger och all denna snickarglädje. Byggnaden låg i kvarteret Tunnbindaren, Palmelund 8 ägare till byggnaden på 1940-talet var Tabernakelförsamlingen, Pastor Bo Olof Hällberg det fanns även en butik i byggnaden och den hette Borås Syateljé.
Tittar man bara på byggnadskonsten förr i tiden och jämför den som är i dag så blir man nästan rädd. I dagens läge så bygger man mest fyrkantigt det finns inga former på dagens byggnader utan nästan bara raka kanter men det kanske bara är jag som ser och tänker fyrkantigt. Jag tror att jag tidigare har skrivit att jag är väldigt svag för just stadsdelen Norrby, alla dessa gamla byggnader som låg där som fick lämna plats åt nyare byggnader under 1960-talet. Tyvärr så är jag alldeles för ung för att minnas dessa byggnader men jag kommer ihåg Skogsbacken ganska så väl eftersom jag ofta gick med mamma till Norrby från Norrmalm och då passerade vi järnvägsövergången med Skogsbacken på vänster sida och Dalbogatan till höger och då kunde man säga att gammalt möter nytt för då var husen på Dalbogatan ganska så nybyggda. Men när man var så liten ungefär 5-6 år så bryr man sig inte om husen utan det intresset kom senare och jag tycker det är rogivande och nyttigt att sitta och leta fram fakta om gamla hus eller som andra saker som kultur- och fornminnen.
Sedan håller jag på med min hemsida och redigerar en massa bilder på gamla Borås som jag kommer att lägga ut nu under vintern med lite fakta till. Så har du äldre bilder på gamla Borås så hör av dig med ett mail om du kan tänka dig att låna ut dom så jag kan skanna av dom.

PDF-fil