Norrby Långgata

Norrby Långgata på 1950-talet med nummer 32 uppfört år 1930 av handlaren C-W. Carlssons stärbhus. Byggnaden är uppförd i två våningar med inredd vind och ägaren var bankkamrer Åke Carlsson. Här fanns bland annat E. Anderssons Cigarraffär, Ellens Bröd- & Matvaruaffär, Bellman & Ljunggren Damfrisering och Norrby Fruktaffär. Nummer 34 bortanför 32:an var uppfört år 1899 i två våningar med inredd vind och ägaren var lokförare John Fredrik Ekelin. Här fanns blanda annat Norrby Charkuteri och C. F Olsson.
Norrby Långgata 33 byggnaden i vänster bildkant var uppförd år 1892 av handlande Edvard Grönlund och är tillbyggd år 1904. Är uppförd i två våningar med inredd vindsvåning och på gården fanns det mangelbod, lager, brygghus och vedbodar och ägaren hette Edvard Grönlunds stärbhus. Butiker som fanns i byggnaden var E. Grönlunds handelsfirma, Manufaktur-, mode och skoaffär och grundades av fru Emma Grönlund år 1892 och år 1934 tog Edvard Grönlund över.

Här har vi en ren och snygg innergård med kullersten och stenplattor snyggt lagda och som en typiskt Norrby innergård. Jag är väldigt svag för dessa innegårdar, dom är mysiga och som sagt det finns inte så många kvar i originalskick kvar i Borås längre. Förr när man byggde hus så blev det att man anlade en innergård som var stensatt av gatsten eller kullersten. Den senaste innergården som försvann nu var i april när man rev Mariedalsgatan 11 som hade en underbar innergård med ett gammalt stall kvar och äppleträd. Men nu rivs det gamla för att istället bygga lådhus på platsen och lika så tar man den lilla tänkbara platsen för att kunna bygga ett höghus utan att ta hänsyn till hur omgivningen ser ut. Man kan ju bara se hur grannstaden Alingsås ser ut och där har man tagit vara på stadens historia och bevarat de gamla husen i stället för att riva och Alingsås är väl värd att kallas för Trästaden som nu i dagarna firade 400 år.

PDF-fil