Billdalsgatan 9

En gammal träkåk på Norrby som uppfördes år 1881 av en murare vid namn Johan Petter Eriksson i kvarteret Guldsmeden. En mycket vacker träbyggnad och väldigt stilren och var uppför i två våningar och det fanns 4 lägenheter. Bilden är fotograferad i början av 1900-talet och bo på Norrby vid denna tid var ju som att bo på landet, det tillhörde inte centrala Borås på den tiden. Notera gardinerna i fönstren det är samma stil på gardinerna i alla fönster och två skorstenar på taket så det finns säkert minst två kakelugnar i kåken.
Vet ej när denna byggnad revs men jag tippar på någon gång på 1960-talet. Har många gånger suttit och tänkt hur mycket som man tog till vara på när man rev alla dessa gamla trähus på Norrby. Eller om det mesta gick samma väg som trävirket som man körde till tippen på Gösslösa? Troligtvis var det kakelugnar i varje träkåk på Norrby. Det vore väldigt kul att få veta när den första byggnaden byggdes på Norrby, vilket år och kanske det finns en bild på byggnaden också. Det kanske ni läsare kanske kan hjälpa mig med, vet du något skicka då gärna ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se.
Sådana här gamla trähus fascinerar mig väldigt mycket och jag har fått berättat för mig hur det var att bo i dessa dragiga byggnader med utedass på gården samt att man även fick hämta vatten ute. Jag kan förstå att det var jobbigt men jag skulle gärna vilja bo i ett sådant här gammalt hus, fast då ska det vara lite mera modernare invändigt. Vi behöver dessa gamla hus för att för vår historia vidare till kommande generationer och det gäller allt med vår historia. Vi har ju våra förfäder att tacka som har byggt upp vår värld.

PDF-fil