Hindås kyrka

Foto Glenn Murberg 20160622
När jag ändå var i Hindås och fotograferade stationen så passade jag på att besöka denna lite udda kyrka. Hindås kyrka uppfördes år 1912 på initiativ av köpmannen Gustaf von Reis i Hindås efter ritningar färdigställda av arkitekterna Stenberg och Holmström och byggmästare var bröderna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson från Sandhults socken. Kyrkan förvaltades av en stiftelse ända fram till 1965, då den överlämnades till Björketorps församling. De målningar i koret, som i hög grad präglar interiören utfördes sommaren 1923 av professor Ernst Pfannschmidt, Berlin. I sakristian finns en skulptur, ett kristushuvud av konstnärinnan Anges de Frumerie som var bosatt i Hindås. Kyrkans klocka är skänkt av Beatrice Dickson också boende i Hindås.
En större renovering 1959-1960 utbyttes bland annat vissa delar av den äldre takkonstruktionen mot limmade balkar Sin nuvarande interiör med ett altare, ett knäfall och en ambo ritade av arkitekten Magnus Wångblad, fick Hindås kyrka vid en renovering år 2000. År 1923 fick kyrkan sin första orgel, byggd av Furtwängler & Hammer i Hannover och år 1975 byttes denna orgel ut mot en ny, uppförd av Smedmans Orgelbyggeri i Lidköping. Det högresta taket med långa sparrar sträcker sig ända ner i marken. Väggarna är låga och stöttas av strävor. De trettiotvå fönstren ger en ljus interiör. Vid västgaveln finns en takryttare med en hög, avsmalnande spira med kyrkklocka. Invändigt finns det flera stora fondmålningar och kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning med huvudingången i norr, koret i söder och med sakristian vid korets östra sida. Vid dess motsatta sida finns en mindre gång som leder dels till församlingshemmet som uppfördes år 1944 och dels en sidoingång utifrån. Vid renoveringen år 1960 fick man förstärka de utskjutande som vilar på utvändiga stenfundament.
Nästa tillfälle som jag är i Hindås ska jag försöka att ta mig upp i hopptornet och ta lite bilder. Är det någon av mina läsare som kan tipsa mig om fler kultur- och fornminnen som man bör besöka när man är i Hindås, du får gärna maila mig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil