Arbetarbostäder i Viskafors

I Viskafors hände det mycket under 1800-talet och det blev många byggnader som uppfördes till de som arbetade inom Rydboholmsbolaget. Inom Daltorpsområdet fanns ett antal arbetarbostäder, vet inte exakt hur många men tror att det låg fem stycken intill Varbergsvägen och sedan fanns det två stycken precis vid Viskan intill bron. Byggnaden som ser ut mer som ett slott var A. E. Håkanssons bostad är dock numera riven och den låg mellan brandstationen och bensinstationen. De fem husen som fanns längs med Varbergsvägen revs med ett visst motsagd och Borås Kommun fick det så kallade grävskopepriset. Arbetarbostäderna byggdes i slutet av 1800-talet och var speciellt avsedda för bolagets arbetare men efter nästan 100 år så beslutades att dessa hus skulle rivas och jag tror att det var 1995 som man rev husen som då var i mycket dåligt skick.
Men två av dessa byggnader som ligger vid Viskans strand blev tagna av ockupanter och jag har för mig att det var i samband med rivningen av de första husen i Viskafors. Det var väl tur det att man ockuperade dessa byggnader annars hade de gått samma väg som de andra. Byggnaderna blev kvar och nästa 25 år efter detta så har husen fått ett nytt liv tack var en seriös byggare som har renoverat upp byggnaderna så det ser så väldigt vackra ut igen plus att de har fått ett nytt liv. Det är synd att de gamla byggnaderna bara försvinner en efter en utan vi måste bevara de gamla byggnaderna. Det finns lite rester kvar av husgrunderna för arbetarbostäderna på Daltorp. De gamla fabriksbyggnaderna finns kvar och den allra äldsta fabriksbyggnaden är i mycket fint skick och ser nästan likadan ut som när man byggde den.

Foto: Niclas Liljenby /Borås Tidning
Så här blev resultatet av renoveringen och det är tur att det finns sådana byggfirmor som SA Bygg som köpte dessa två hus för ca 4 år sedan och att de ville återställa skicket på byggnaderna som att de blev som förr i tiden. Tittar man i mitten av byggnaden så ser man en smaltegelvägg och det är så kallade brandväggen och den har man tagit fram så den är fullt synlig invändigt och liksaså utvändigt. Finns det någon av mina läsare så har egentagna bilder på Daltorpsområdet så får du gärna maila mig, gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil