Norrby Långgata 6

Norrby Långgata 6 i kvarteret Gjutaren i början av 1930-talet. Precis till höger utanför bild gick en gata ner till Magasinsgatan och den försvann väl i samband när man byggde Norrbyleden, den hette Dalhemsgatan och fick sitt namn 1907 efter ett beslut i Stadsfullmäkige. Byggnaden uppfördes år 1900 av stationskarl Johansson och renoverades 1932 då man även installerade vatten, centralvärme och wc. Byggnaden bestod av 2 våningar med torkvind och källare. Ägare till fastigheten var på 1940-talet Gustaf Alfred Johansson som var född 1873 och gift med Alma Kristina Andersson född 1880 och deras barn var: Alva Viola född 1903, Alfhild Adéle född 1905 och Bror Seved född 1913. På denna tid var det lugnt efter Norrby Långgata, ja lugnt på hela Norrby Gärde och då bestod hela området av mindre trähus och även större fastigheter.
När man sitter och tittar på gamla bilder på Norrby och jämför med hur det ser ut i dag så ser det gamla Norrby mycket gemytligare ut. Visserligen som många skriver så var det väldigt dragiga hus med utedass men ändå tror jag att gemenskapen var bättre på den tiden än vad det är i dag. Allt detta beror på vårt digitala samhälle och lika så att vi ofta sitter för oss själva än att umgås med varandra som man gjorde förr i tiden. Visserligen så behövde man nya byggnader med många lägenheter i slutet av 1960-talet men då kunde man i alla fall bygga lite mer vackrare hus. Precis som de gamla husen på Norrby tycker jag var väldigt vackra men det är som man säger smaken är som baken, jag är i alla fall en stor supporter av den äldre byggnationen och det tror jag att ni redan har förstått.
Nu när jag sitter och uppdaterar min hemsida med gamla Borås bilder så ser man hur vackert gamla Borås en gång har varit. Har du bilder på den äldre bebyggelsen i Borås så får du gärna höra av dig till mig med ett mail om du kan tänka dig att låna ut bilderna så jag kan skanna av dessa och lägga ut på min hemsida.

PDF-fil