Norrby Långgata norrut från Alingsåsvägen

En gammal bild på Norrby Långgata i början av 1900-talet. Det fanns inte så mycket bebyggelse vid den här tiden och gatan var en smal grusväg. Byggnaden som syns i bakgrunden är Norrby Långgata 9 i kvarteret Tunnbindaren, Palmelund 8. Byggnaden uppfördes år 1899 i sten och brädfodrat timmer av byggmästare Anton Andersson och ansvarig byggmästare var A. Andersson. Byggnaden bestod av tre våningar med inredd vindsvåning. Ägare till byggnaden på 1940-talet var Pastor Bo Olof Hällberg, Borås Syateljé fanns i byggnaden och innehavaren hette Bror Hellgren.

Foto Glenn Murberg 20191018

Så här ser det ut i dag och man känner inte igen sig alls i denna korsning så det har hänt en hel delpå cirka 119 år. Norrby Långgata har förändrats ganska så rejält under åren och många byggnaden försvann när man byggde ut gatan som blev en genomfartsled.

Här är Norrby Långgata 9 som syns på originalbilden och jag har tidigare bloggat om byggnaden och man ger vilket gediget arbete som man har lagt ner när man byggde det. Det är synd att man låter riva så vackra hus i vår stad. Det var nog ett ganska storslaget hus på den tiden när det byggdes med mycket snickarglädje. Jag vet inte när detta revs men jag tror att det var på 1960-talet. I dag ligger korskyrkan på denna plats och den byggdes 1964.
Jag efterlyser fortfarande era egentagna bilder på gamla byggnader i Borås till min hemsida. Jag håller på för fullt nu mellan blogginläggen och arbete att jobba på hemsidan om Borås. Det går sakta framåt och jag håller på att lägga i de bilder jag har fått in och lite fakta är redan inlagd men det kommer mera under vintern. Adressen till min hemsida är www.murberg.se. Är du intresserad med att bidra med gamla bilder som du själv har fotograferat eller kanske din morfar/farfar/farmor eller mormor allt mellan 1900-1970 så är det bara att skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. Är även intresserad av gamla historier och även fakta om Borås uppbyggnad.

PDF-fil