Hultets kvarn i Hultafors

Hultets kvarn låg mellan nya vägen och den gamla landsvägen mellan Hultafors och Olsfors. Idag finns det endast ruiner kvar av kvarnen, man ser den gamla landsvägen längst fram på bilden. Kvarnhuset var 14 alnar långt, 8 alnar brett och 7 alnar högt. Kvarnen var en så kallad tullkvarn där man malde säd och de som behövde få sin säd malen fick lämna ifrån sig en del av det mjölet som var malt som ersättning. Troligen var denna kvarn byggd i slutet av 1700-talet. År 1856 kom en man från Sätila, Björlanda socken till Hultet och blev mjölnare, han hette Andreas Bengtsson och hans hustru Christina Olofsdotter. De flyttade till Råddeby när Christina var född och de fick tre barn under den tiden som de bodde på Hultet. År 1863 flyttade de tillbaka till Sätila igen och nästa mjölnare tar vid.

Foto Glenn Murberg 20110420

Här är resterna som är kvar av kvarnen och jag fotograferade denna bild år 2011 och jag funderar varje gång när jag passerar denna ruin hur det har sett ut runt omkring och blir då nyfiken om det är någon som läser bloggen som kanske har bilder på själva byggnaden. Vill veta mera om kvarnen hur länge den var i bruk och när kvarnöverbyggnaden försvann helt. Sedan lär det ha funnits en kvarn till längre ner i Olsfors vid snickerifabriken och ni som känner till området där, vad hette kvarnen och finns det några rester kvar av kvarnen?? Sedan finns det bra med rester från kvarnen nere vid Horsvad gamla stenbro och vet du något om denna också och lika så har bilder på den så får du gärna maila mig på gamlaboras@murberg.se. Vill veta så mycket som möjligt om dessa eftersom jag ser dessa varje dag på väg till jobbet, sedan är mitt intressera väldigt stort av dessa kulturskatter som vi har i vår natur. Som ni vet är jag ute och fotograferar mycket runtom i Sjuhärad och lägger ut alla mina bilder på min hemsida www.murberg.se med lite text till.
Har ett lite projekt på gång nu att försöka att hitta lite gamla bilder och historia om Henning Perssons färg i Bollebygd och lika så Textilkompaniet som låg där innan. Maila mig om du har något som handlar om HP Färg i Bollebygd, söker även efter gamla personaltidningar ifrån HP:s tid.
 

PDF-fil