Parkteatern

Foto Glenn Murberg 20160622
Intill Riksväg 42 ligger Parkteatern intill Rotundan i Boråsparken. Teatern har varit med om många turer dom senaste åren och har varit i behov av renovering och tillslut så kom den efterlängtande renoveringen. Byggnaden har varit nära rivningen men man måste ställa sig den frågan, har inte Borås lärt sig något om senaste rivningen av teatern i Stadsparken 1983. Men de kom på andra tankar och parkteatern är väldigt vacker och har många utsmyckningar. Bilden som vi ser fotograferade jag den 22 juni 2016 och då var taket i dåligt skick.

Foto Glenn Murberg 20191010

Här är en bild som jag fotograferade 10 oktober 2019 och här ser man hur vacker teaterlada är och ligger i en uppförsbacke och alldeles intill Riksväg 42, det gör att man ser den tydligt när man åker på 42:an. Parkteatern används bara på sommaren och är byggd år 1923. Jag har fått lite historia ifrån Göran Lohne som jag är tacksam för. ”I slutet på 1920-talet letade kringresande teatergrupper efter någonstans de kunde framföra sina produktioner. Där Parkteatern idag ligger anlades en scen och folk fick sätta sig i slänten. När tiden gick, och framträdanden blev fler och fler börja tankarna kring läktare att formas.
Parkteatern tog sedan form allt eftersom tills den såg ut som idag. Nu är det Borås största teater med 890 sittplatser. Alla under tak! Dessutom finns det plats för ytterligare 300 stående under tak om man öppnar upp luckorna längst bak. Parkteatern har en anrik historia. Här har de flesta av Sveriges storheter på scenen uppträtt. Gösta Ekman senior, Carl-Gustav Lindstedt, Ewa Roos, Lill-Babs, Siw Malmqvist tillsammans med våra lokala stjärnor som Marie Arturén, Jan Hjalmarsson, Curt Petersson med sina revyer och många fler har alla stått på denna scen. Även flertalet internationella stjärnor har gjort entré på scenen och det sägs ryktesvägen att till och med Frank Sinatra varit där innan han slog igenom över hela världen. Publiktillströmningen har alltid varit god ända tills slutet av 80-talet och livet i Folkets Park dog ut i stort sett i hela Sverige.
Sedan 1997 har det enbart varit enstaka artister som Sven-Bertil Taube, Robert Wells tillsammans med lokala teatergrupper som gjort barnföreställningar i teater. Men det verkar som att det kommer blåsas nytt liv i teaterladan och hela parkområdet framöver.”

Foto Glenn Murberg 20161012

En bild på interiören och man ser hur många sittplatser som finns i denna byggnad och en underbart vacker målning ovanför scenen. Man blev så glad när man läste att man skulle renovera byggnaden och vi får hoppas att den får står i många år till.
Nu när man har fått för sig att man ska riva Rotundan och vill istället bygga en ny fastighet på platsen till Leo Lekland, då kommer man att förstöra hela området och då försvinner den stora charmen med parkteatern, för då kommer den i skymundan men vi får hoppas att de kommer på andra tankar. Jag tackar Göran Lohne för historietexten samt att allt kommer gå bra med alla uppträdanden.

PDF-fil