Siriushuset

Siriushuset ligger på Österlånggatan 69 och är uppfört av sten år 1886 av Borås Stad och arkitekten hette Axel Th. Lignell och ansvarig byggnadsmästare hette S. Jonsson. År 1911 byggde man ut med flyglar och påbyggd med inredd vindsvåning och det var arkitekten Herman Göransson som stod för ritningarna. Byggnaden består av 2 våningar och inredd vindsvåning, 16 lärosalar, 1 högtidsal, rektorsrum, 1 lärarrum, 1 skolkök, vaktmästarbostad på ett rum och kök.
På initiativ av direktionen för den tekniska elementarskolan öppnades 1858 en söndags- och en aftonskola med lokal i sadelmakare Östlunds gärd vid Stora Brogatan. Som föreståndare och ende lärare fungerade C. A. Leverin under 26 år, med undervisning i frihandsteckning, linearritning, aritmetik, välskrivning och bokföring. Sedan riksdagen 1919 fattat beslut om inrättande av yrkes- och lärlingsskolor har utvecklingen gått raskt framåt, så lokalfrågan var bekymmersam. För Borås stads skolor för yrkesundervisning fick frågan emellertid en mycket tillfredsställande lösning 1932, då skolan övertog den gamla flickskolebyggnaden Österlånggatan 69. Dessutom disponerade skolan lokaler på andra håll, i kv. Astern, 1967 -68, kv. Uranus 7 samt kv. Vesta 8, 9. Borås stads skolor för yrkesundervisning omfattade heldags-, lärlings-, yrkes- och verkstadsskolor, antalet klasser var 90 st. antalet elever över 1 000, cirka 10 heltidsanställda lärare samt cirka 50 timlärare.

Foto Glenn Murberg 20150926

Denna bild fotograferade jag den 26 augusti 2015 och byggnaden är inte sönderrenoverad ännu i alla fall och de två stora träden som vi ser på bilden har säkert stått där sedan byggnaden var nybyggd. Byggnaden är väldigt stilren och rejält byggd, men som jag tidigare har skrivit i bloggen att förr i tiden kunde de bygga rejäla hus och även rita hus kunde de också. Sedan tycker jag att det räcker med byggnader som är två våningar hög för man vill ju gärna studera byggnaden.

PDF-fil