Fjärde Villagatan

Fjärde Villagatan 15 är det enda kvarvarande trähus med torn i Villastaden och det byggdes år 1905 och det vittnar den lilla plåtvimpeln på tornet. Byggnaden användes som arbetarbostäder som även fanns i den fina stadsdelen Villastaden. Det fanns 13 lägenheter i byggnaden och det var mest ett rum och kök men fanns även några treor med kök. Det är en mycket vacker byggnad som står lika vacker på sin plats, det är något speciellt med dessa gamla trähus. Det finns en hel del gamla hus i Villastaden, så jag ska ta en fotorunda och dokumentera de gamla klenoder som finns kvar i denna stadsdel. Fjärde Villagatan går från Salängsgatan till Neumansgatan och gatan fick sitt namn år 1907 efter ett beslut i stadsfullmäktige. Troligen är bilden från år 1910.

Foto Glenn Murberg 20191106

Denna bild fotograferade jag den 6 november och som man ser så är huset lika vackert i dag och det är inte sönderrenoverat som de brukar göra med gamla byggnader som man knappt känner igen dom. Villastaden började växa fram i början på 1900-talet och fick en stadsplan år 1906. År 1890 fanns det bara ett hus i den så kallade Villastaden och det var fabrikör Sprakarn och han köpte Annelund, gården och all odlad mark och avstyckade det och gjorde breda gator. Det blev en ny stadsdel för industriarbetarna, industrins mellangrupper och industriägarna blev allt fler och framför allt de senare fick allt större resurser. Det är synd att man revs Sprakarns hus som låg i hörnen Åsbogatan/Sturegatan, idag ligger Immanuelskyrkan på den plats där Sprakarns hus låg.
Nu har jag en annan glädjande nyhet att man har börjat så smått att renovera Tullastugan och troligen så kommer en omfattande renovering igång sommaren 2020 och det är en efterlängtad renovering av den gamla stugan. Sedan få vi hoppas att man gör ett bra renoveringsarbete och att den blir som den var förr i tiden.

PDF-fil