Eriksbro Stenbro Bollebygd

Foto Glenn Murberg 20090920

Som ni har förstått så är jag väldigt svag för gamla stenbroar och detta började när jag fick vara med om att renovera en gammal stenbro i Landa Vårgårda Kommun. Det var början på mitt intresse av gamla stenbroar och jag försöker att fotografera de broar vi har i Sjuhärad, det spelar ingen roll var de ligger utan fotograferar så fort jag ser en bro. Det är ett väldigt vackert byggnadsverk och de är byggda med handkraft och jag beundrar dessa vackra broar.
Erikstorps bro även kallad för Almedals bro so går över Nolån vid Munehögs kvarn. År 1953 blev bron indragen för trafik. Landsfästena är långt utdragna och uppförda i huvudsak av natursten och räckena av järnrör löper genom hållare av järn. Erikstorps bro ingår i miljön i Bollebygds kyrkby, där har funnits såväl kvarn- och som sågverksamhet och det sistnämnda lades ner 1970. Den äldre byggnaden är i stort sett borta, kvar finns en träbyggnad på tre våningar försedd med en tillbyggnad på senare tid.

Foto Glenn Murberg 20090920

Erikstorps bro har fått sitt namn av det tidigare skattehemmanet Erikstorp vilket på 1800-talet tillhörde Liborius von Mentzer. Släkten Mentzer stammar från en soldat vid Västgöta Regemente vilken avancerade till kapten vid Lars Kaggs regemente och adlades år 1663. Släkten innehade det högt belägna frälsehemmanet Hulta vid Hultafors under 1700- och 1800-talet. En kapten Leonard von Mentzer kom att överta Forssa sätesgård i Bollebygd, vilken i århundraden innehafts av släkten Silfverhielm. Han var måg till Carl Adam Silfverhielm, den siste av ätten som innehade Forssa. År 1886 övergick egendomen i ofrälse ägo.
Man borde röja lite vid stenbron så man ser den vackra bron ifrån Töllsjövägen, vi ska visa upp våra kulturminnen och vara stolta över de gamla byggnadsverk som vi har i vår natur. Jag skrev för ett tag sedan att en milsten var borta i Sparsör utanför Borås och jag tog kontakt med Länsstyrelsen och fick svaret att det var markägaren som hade plockat bort stenen för att den lutade och de var rädda att den skulle ramla över barnen. Men Länsstyrelsen ska placera ut stenen igen till våren och som tur så var inte stenen helt borta utan bara nedplockad. Man får tänka på att kulturminnen är skyddade enligt fornminneslagen.

PDF-fil