Horsvads kvarnruin

Foto Glenn Murberg 20190711
Som ni vet så är jag ute mycket och fotograferar både kvarnruiner, dammvallar med mera ja allt som har med vår historia att göra. Denna kvarnruin passerar jag varje dag när jag åker till jobbet i Bollebygd, den ligger strax utanför Olsfors och alldeles intill den gamla stenbron. Varje gång som jag passerar denna ruin så tänker jag hur det en gång har sett ut på denna plats när den var i bruk. Jag har sökt efter historia om kvarnen men inte hittat så mycket. Det jag har fått fram är att såg och kvarnbyggnaden uppfördes år 1896 av timmer under tak av spån, kvarnverket omfattar 1 par stenar och drivs med 1 vattenturbin om 35 hk och fallhöjden var 3,3 meter. Ägare till denna såg och kvarn var lantbrukaren Fritz Robert Bylander och övertogs av sin son och vad jag har fått fram så hade han sitt boningshus och ladugård på andra sidan av nuvarande landsvägen, d.v.s. gamla Göteborgsvägen.

Jag har hittat en gammal bild på kvarnbyggnaden men är lite osäker från vilket håll som den är fotograferad ifrån. Det vore roligt att få veta när man rev denna byggnad och lika så om det finns någon som har lite mer bilder av byggnaden samt hur länge den var i bruk. Det som vore extra intressant är att få se bilder på interören när den var i bruk. Även om du har lite historia om kvarnen så får du gärna maila mig, jag är väldigt nyfiken på detta. Eller om du vet var jag ska söka efter all information om kvarnen är du välkommen att höra av dig.

Foto Glenn Murberg 20190711

Jag hade tur den dagen som jag fotograferade ruinen då det var lite med vatten i Sörån och då kunde man se lite mera av ruinen samt att hittade ett par trästockar som låg på botten av vattenrännan. På bilden så syns dessa trästockar. Men som sagt det vore roligt att få reda på mera fakta om denna kvar och lika så även se bilder på den när den var i bruk. Min mailadress är: gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil