Prästabron i Bollebygd

Foto Glenn Murberg 20090918

Prästbron som i folkmun kallas för Prästabron som går över Nolån väster om järnvägsstationen, den kallas även för Krokdals bro. Troligen är bron byggd sent 1800-tal, den har kilade block i valvet och är fogstruken. Spännvidden är 7,9 meter och räckena är av relativt ålderdomlig typ. De har ståndare av huggen sten med överliggare av järnrör. Nolån korsar här den gamla vägen genom Bollebygd det vill säga den gamla kyrkvägen vilket bland annat trafikerades av Hulta herrgård, Hestra by och ett betydande antal gårdar samt hela ´Töllsjö socken.
Strax intill bron låg en smedja, vars innehavare hette Albin Persson och den övertogs sedan av sonen Bror, två meter lång och stark som en Björn. På 1940-talet tillverkade han även fisklådor, ett näringsfång som var vitt utbrett i socknen under åtskilliga årtionden. Timmerstockarna hanterade han som gärsgårdstörar. Omkring 1935 byggdes den nya vägen med den nya Prästbron. Nu blev den gamla trotjänaren, som burit balleborna i många år, avlastad man kan säga att den fick ta ålderspension. Rätt nära bron fanns ett mycket fanns ett mycket surt område som sommartid var fyllt av mygg, Mariahålan kom den att kallas. I början av 1700-talet gick Karl XII:s bussar fram här om någon bro fanns då är inte känt, troligast är att marschen över ån skedde vid ett vad.
Det är en mycket vacker bro som man ser när man åker gamla Göteborgsvägen. Jag tycker det är bra att man håller rent från sly och buskar intill dessa gamla broar så man kan se dom. Sedan är det inte bra att trädens rötter växer in mellan stenarna i bron. Jag har sett många exempel på bortglömda stenbroar att man nästan måste leta sig fram mellan en masa sly och buskar för att hitta dom. En markägare borde vara stolt över att ha en fin stenbro på sin mark, det skulle jag vara.

PDF-fil