Stenbro i Henå Bollebygds kommun

Foto Glenn Murberg 20090920
Vi håller kvar oss i Bollebygds kommun där det finns mycket vackra kulturminnen. Denna stenbro går över Nolån i Töllsjö socken. Bron över Nolån vid Henå längs en före detta allmän och numera enskild väg. Stenbron är ett vackert byggnadsverk av råhuggen och kilad sten i kallmur och med en fri spännvidd på 6,5 meter. Vägbanan är svagt välvd och är betongförstärkt längs kanterna och brons tillstånd verkar vara i gott skick. Räckena av plank vilar på några ursprungliga naturstenar och ett flertal av dessa naturstenar vilar säkerligen på åbotten. Vägen blev enskild på 1930-talet då den nuvarande vägen byggdes i AK:s regi.
Bron ligger vackert vid sidan av den nya vägen och man ser den tydligt när man passerar. Bron är troligen byggs 1860 då en ersatte en träbro med landfästen av sten. År 1613 blev Bollebygd med flera härader pantsatta till Danmark för den betingade Älfsborgs lösen. Älvsborg var en gränsfästning mot Danmark som flera gånger, senast 1612 intogs av danskarna. På Holmens mark finns lämningar efter skyttegravar och enligt traditionen låg här en borg som skydd mot danskarna. En plats bär namnet Stackelid vilket kan vittna om att strider utkämpats här. När sockenborna åkte till kyrkan en juldagsmorgon med brinnande facklor tog danskarna detta för ett anfall och flydde.
Bollebygds kommun har mycket historia att berätta och jag kommer att försöka att fotografera de gamla forn-och kulturminnen och dokumentera detta och lägga ut det som blogginlägg och även på min hemsida där jag lägger ut mina bilder med lite historia till. Vill du besöka sidan så är adressen www.murberg.se om du är nyfiken och lämna gärna en kommentar i min gästbok vad du tycker om min sida.

PDF-fil