Rinna stenbro i Bollebygd

Foto Glenn Murberg 20151112
Detta är den sista stenbro i Bollebygd som jag har hittat i alla fall. Vet du om flera stenbroar i Bollebygds kommun så maila mig gärna var de ligger. Bron går över Sörån vid Hunared inte så speciellt långt ifrån skidbacken Bollenkollen. Bron är uppförd i ett spann med en fri spännvidd av 5,4 meter och materialet är av råhuggen kilad sten och valvet består i huvudsak av skivsten. Bron har breddats med en armerad betongplatta och försetts med nya räcken. Brons tillkomst har en mera ovanlig bakgrund: Sonen till en efter allt att döma välbärgad lantbrukare i Hunared skulle gifta sig. Det kan antagas att befintlig bro över ån ej var i bästa skick. Brudgummen far lät nämligen uppföra en ståndsmässig bro där bröllopsföljet skulle fara fram. Bröllopet och brobygget ägde rum år 1851.
Många gamla stenbroar har en egen saga i form av muntlig tradition, bestyrkta händelser eller till och med av bådadera. I dag är bron ej i trafik och när jag var och fotografera bron så var det verkligen behov av renovering. Det är synd att man låter dessa gamla stenbroar genomgå ett långsamt förfall och vi ska ta vara på dessa kulturminnen som vi har för de tillhör vår historia. Bara att röja rent från sly göra att bron håller längre, det är rötterna som förstör stenbroarna när de växer in mellan stenarna och framför allt så ser man ju dessa broar bättre om man röjer runt. Det är nästan som att man skäms för att visa upp broarna men det är ju tvärtomman ska vara stolt över att ha kulturminnen på sin mark.
Du som läsare av min blogg vet om flera stenbroar, dammvallar, gamla kvarnar, kvarnruiner eller något annat kulturminne skicka då ett mail till mig på, gamlaboras@murberg.se. Allt detta som jag fotograferar lägger jag upp på min hemsida www.murberg.se med lite fakta till. Just nu håller jag på att lägga upp gamla Boråsbilder på min sida och är du nyfiken gör gärna ett besök på sidan och lämna gärna ett avtryck i gästboken, det är alltid roligt att se vad folk tycker om hemsidan.

PDF-fil