Billdalsgatan 19

Billdalsgatan 19 mot Dalbogatan, gammalt möter nytt och Skogsbackegatan ligger upp till höger. Nu håller det gamla bytas ut mot nyare byggnader och de gamla försvinner en efter en. En tragisk förvandling tycker jag att de försvinner och utplånas helt från Boråskartan. Det gamla trähuset på bilden byggdes år 1907 av byggmästare Karl Andersson och är uppförd i 2 våningar och inredd vindsvåning och innehöll 6 lägenheter. Ägare till huset på 1940-talet var repslagare Carl Johansson som var född 1881 och gift 1904 med Alma Elvira Andersson född 1875 och de hade barnen Torsten Erik Gotthard 1904, Knut Holger 1906, Signe Maria Tersesia 1909 och Fritz Ivar 1911.
Billdalsgatan gick förr i tiden från Norrby Långgata och ner till Västra Nygatan, idag går Billdalsgatan en liten bit in från Norrby Långgata. Namnet Billdalsgatan är efter statsjord/lägenhet Billdal. Förr i tiden fanns i närheten en gata med namnet Övre Billdalsgatan.
Stadsdelen Norrby är inte sig lik länge nästa alla gamla hus är borta men det finns en och annan gammal kåk kvar. Det är väl den stasdelen som genomgått den största rivning och nybyggnation av alla stadsdelar i Borås. Men det finns ju en del klenoder kvar i alla fall som man får glädjas över. Norrby var väl den största stadsdelen som det var mest arbetarbostäder. Det var många byggnader som ägdes av spinneri, väveri och färgeribolagen i Borås. Det vore roligt om någon av mina läsare som har bott i dessa arbetarbostäder som har bilder på interiören. Känner du dig träffad så skicka gärna ett mail till mig på: gamlaboras@murberg.se. Sedan vill du berätta hur det var att bo i dessa trähus får du gärna beskriva det för mig och lika så att jag få använda det på min hemsida. Det gäller även bilder på det gamla Norrby om du vill låna ut så jag kan skanna av dessa.

PDF-fil