Billdalsgatan kvarteret Glasmästaren och Guldsmeden

En gammal bild på Norrby närmare bestämt Billdalsgatan, bilden är fotograferad runt 1920-talet. Här ser vi hur de sliter med sitt potatisland eller grönsaksland som var ett vanligt inslag i de gamla kvarteren förr i tiden. På denna tid var det ingen ro utan det var att jobba ett antal timmar på stadens färgerier eller väverier och sedan var det nästan lika mycket jobb hemma. Det är inte som i dag att man jobbar 8 timmar och sedan kommer man hem och tar det lugnt utan det var jobb från morgon till sen kväll. Byggnaden till höger är uppfört år 1905 i trä och senare reveterat av August Karlsson. Den var uppförd i två våningar med vindsvåning med 4 lägenheter och källare, det var mest ett rum och kök som varje hyresgäst hade på denna tid, det är lite skillnad mot var det är i dag. Ägare på 1940 var Nils Oscar Oscarsson som hade köpt fastigheten av Karls Johanssons stärbhus.
Byggnaden till vänster är uppförd år 1903 i trä av skomakare Elias Johansson i två våningar med inredd vindsvåning med 6 lägenheter och ägarna på 1940-talet var fröknarna Charlotta och Augusta Johansson. Jag tycker detta är en vacker bild när man ser dessa gamla hus och man ser inga betonghus så långt ögat når utan bara små trähus. Trähusen är mycket mer charmiga än betonghus och man kunde verkligen bygga på denna tid. Jag söker fortfarande egentagna bilder på Norrby på de gamla byggnaderna både in och utvändigt. Har du bilder så skriv ett mail till mig. Sedan vill jag gärna ha historier om hur det var att leva på denna tid i dessa gamla hus. Håller på för fullt nu och bygga en sida om Borås och speciellt Norrby ligger mig varmt om hjärtat. Bilderna kan vara pappersbilder, diabilder eller negativ det fungerar med vilket som, om jag kunde få låna dessa för att skanna av eller om du redan har dom digitaliserade. Skriv ett mail till mig: gamlaboras@murberg.se.
Jag har redan börjat lägga ut bilder på min sida på det gamla Borås som jag har fått från olika personer och det ligger en hel del bilder ute men har inte fått dit fakta om motivet utan det kommer efter hand. Vill du kika hur det ser ut så är adressen till min sida: www.murberg.se.

PDF-fil