Norrby Långgata 17

Norrby Långgata 17 och kanske är det ägaren och hans familj och poserar framför kameran eller så är det de boende som står där. Det är snarare de boende som står där, byggnaden ägdes av Norrby Wäfveri och Spinneri och är uppförd år 1877. Byggnaden blev ombyggd år 1919 då man drog in vatten och el. Man byggde om byggnaden på höger sida där man satte in stora skyltfönster och även på gaveln. Huset var i två våningar med 5 lägenheter och det fanns ett uthus med tvättstuga och några småbodar.
Bilden är fotograferad från Norrby Långgata och vedtravarna stod nog precis vid gatan och hade Konsum som närmaste granne med det fina tornhuset som jag tidigare har skrivit om. Detta hus försvann nog i mitten på 1960-talet när den stora rivningsvågen gick över Norrby och sopade med sig så gott som alla gamla byggnader som stod i vägen. Sedan försvann en hel del hus efter gatan när man byggde ut gatan till en genomfartsled. Alla byggnader som stod på höger sidan försvann och det var allt några stycken gamla byggnader, ja det mesta var gamla trähus. Ägare till denna gamla byggnad blev sedan byggnadsmästare Erik Hedlund född 1900 och gift 1927 med Karin Andersson född 1902 och de fick två barn, Ruth 1928 och Kurt 1931. I denna byggnad från 1932 fanns Norrby Cykel- & Reparationsverkstad och verkstadsägaren hette Ragnar Källberg.
Tänk om man kunde få åka tillbaka i tiden så då kunde man fotodokumentera hela Norrby med dagens teknik och bevara det för framtiden, visserligen finns det massor av bilder på Norrby men man hade velat se det med egna ögon. Men det är tur att vi hade flitiga fotografer förr i tiden som förevigade dessa byggnader så att eftervärlden kan få se hur det såg ut i dessa områden med arbetarbostäder. Denna byggnad låg mellan kyrkan och Norrby Livs ligger i dag.

PDF-fil