Borås Folkskolor

En bild fotograferad från Östra Staketgatan som den hette och år 1886 blev namnet Kungsgatan med Caroliskolan, Gustav Adolfsskolan och Gustav Adolfskyrkan och denna bild är nog ifrån år 1906. Mellan år 1903 0ch 1906 byggdes kyrkan. År 1880 stod Folkskolan till vänster färdig men fick inte namnet förrän år 1907. Det fanns bland annat 8 salar och 4 mindre och även en bostad för vaktmästare på ena gaveln sedan fanns det några lägenheter som lärarinnorna bodde. År 1912 byggdes en byggnad vid Sturegatan som användes till gymnastik och slöjd.
Man trodde att man hade byggt en rejäl tilltagen skola i Borås, men redan år 1894 togs Gustav Adolfskyrkan som hette Nya skolhuset fram tills år 1907. Borås första skolbad fanns här i källaren i skolan sedan byggde man ut skolan på 1940-talet, då man bland annat byggde på en tredje våning. Alla dessa tre byggnader som jag skrev här ovan finns kvar än i dag och Caroliskolan var en Borås första stenhus med flera våningar.
Gustav Adolfskyrkan som syns i bakgrunden byggdes alltså mellan åren 1903-1906, det var en tid då Borås folkmängd växte snabbt och då den enda kyrkan i Borås var då Caroli, som ansågs vara för liten. Hur kom just denna kyrka till i denna form? Jo man anordnade en tävling och det kom in 16 byggnadsförslag och till slut hade man bestämt sig för Arkitekten Carl Berns förslag. Invigningen skedde på Kristi himmelsfärsdag år 1906 av biskop Hjalmar Danell. Kyrkan är i sin stil närmast en nygotisk byggnad. År 1939 blev Gustav Adolfskyrkan huvudkyrkan i Borås och en egen församling då pastoratdelning genomfördes. I denna kyrka blev jag döpt och varit där många gånger på skolavslutning under skolåren som jag spenderade på Engelbrektskolan. Under min uppväxt var jag inte ett dugg intresserad av historia utan tyckte att det var tråkigt att läsa historia men mitt intresse startade lite smått när jag bodde i Rydboholm på 1990-talet. Det var nog historien om Rydholmsbolaget som fick upp mitt intresse för det gamla och det är jag glad för

PDF-fil