Norrby Långgata och Billdalsgatan

Norrbylånggata mot Alingsåsvägen när gatan fortfarande var en gata mot var den är i dag. I dag är den breddad och byggnaderna på vänster sida är i dag borta och endast de två husen på höger sida finns kvar i dag. Den första byggnaden på vänster sida har jag tyvärr inte hittar något information om, men nästa byggnad är Viskahöjd 1 och troligen byggd i slutet av 1800-talet och tillbyggd 1907 och ansvarig byggmästare var August Svensson. Byggnaden är uppförd i två våningar med delvis inredd vind med 6 lägenheter 1 butikslokal och källare med lagerlokaler. Ägare var hattmakare Erik Samuel Friberg gift med Ester Elisabeth Johansson med barnen Eva Elisabeth och Birgit Erika. August Magnussons livsmedel fanns här och innehavarna hette Allan, John och Åke Magnusson, och företaget finns fortfarande kvar i dag och heter Allmans och drivs av tredje generationen Magnusson.
Nästa byggnad är Viskahöjd 2 och uppförd år 1899 i trä och uppförd i två våningar med inredd vind och 10 lägenheter, 1 butikslokal, källare. Ägaren var lokföraren John Fredrik Ekelin gift med Emilia Dahlqvist och deras barn Sture Harald, Asta Ingegärd, John Olof, Gerd Maria och Åke Roland. Norrby Charkuteri fanns i byggnaden och även C.F Olsson kakelugnsmakare.
I dag ser inte gatan ut som på bilden utan det är en 4-filig genomfartsled och här dundrar det igenom ett antal person- och tunga lastbilar varje dag men tittar man på bilden så kan man nästan kalla den för lugna gatan och vacker är gatan också och det kan man inte säga att den är i dag. Lite konstigt att man väljer att lägga en genomfartsled igenom en stadsdel det hade varit mycket bättre att lägga det utanför staden tycker man, men dom hade väl andra tankar för när de beslutade om denna genomfartsled.

PDF-fil