Södra Torget

Södra Torget folktomt och busstomt något som man knappt ser i dag. Detta foto måste vara taget innan bussarna kom på plats på torget och när det fortfarande var en saluplats. Det är en riktig vacker bild på torget och Viskan som ligger spegelblank. Inte ens ett räcke efter Viskan så man kan undra hur många som ramlade i vattnet när de snubblade på gatstenen eller vinglade till. Hela torget och trottoaren är vackert stensatt, snyggt och prydligt.
Längst bort ser vi Strömqvistska gården och Borås Rådhus som stoltserar i fonden, rådhuset är en mycket vacker byggnad. Till höger syns Utfalska gården, numera Hemgården och till höger utanför bild ligger Flaménska gården. I dag trängs bussarna på denna lilla plats och det var hemvisten för Borås Lokaltrafik i många, många år. I oktober kom det ut en väldigt intressant bok om Borås Lokaltrafik som heter ”Södra Torget tur och Retur” som jag verkligen rekommenderar er att köpa och läsa. Södra torget har en gång i tiden varit bebyggd med bostäder men dessa revs någon gång i slutet av 1800-talet och sedan blev det ett salutorg som kallades för trätorget. Salutorget flyttades sedan till Krokshallstorget och sedan gjorde bussarna sin entré. Torget har byggts om några gånger efteråt och som jag tidigare har skrivit i min blogg att det stod en trafikkiosk på torget där man kunde fråga om tiderna när bussarna avgick. Jag minns när man var liten och skulle fråga något så fick man stå på tå för att nå upp till luckan.
Den lilla kiosken står nu under en presenning på Ramnaslätt och man bör renovera denna och använda den till något eftersom den tillhör Borås Lokaltrafiks historia och en lämplig plats är mellan Flaménska gården om kiosken vid Södra Torget. Man skulle kunna använda den som en glasskiosk som Fredrik Hjelm en gång skrev i Borås Tidning. Eller varför inte placera den bland de gamla husen i Ramnaparken.

Foto Glenn Murberg 20160915

Denna bild fotograferade jag den 15 september 2016 och jag tycker att den förtjänar ett bättre öde än att stå på Ramnaslätt under en presenning. Man bör göra iordning den i originalskick och sätta klockan på taket så är den komplett sedan och placera ut den på något lämpligt ställe. Denna lilla kiosk väcker många minnen och är lite speciellt enligt mitt tycke.

PDF-fil