Borås Apotek

På Stora Brogatan fanns Borås Apotek redan på 1700-talet och detta hus var med om båda stadsbränderna år 1822 och år 1827. Apotekare var då Christian fredric von Sydow och det var samme Christion som byggde Kristiansfält som sin tillflyktsplats och huset användes sedan som I 15´s gamla överstebostad. Byggnaden finns fortfarande kvar i dag och är en privatbostad. År 1874 såldes apoteket till Hjalmar Lind och denna person donerade sedan Ramnaparken till Borås stad. Sedan flyttade apoteket till det pampiga stenhuset i hörnet Torggatan och Österlånggatan och vid denna flytt ändrades namnet från Borås Apotek till Apoteket Kronan. I det gamla apotekshuset på Stora Brogatan fanns Borås andra biograf som startade sin verksamhet 2 december år 1904. Hjalmar Lind föddes den 1 december 1843 och dog den 19 september år 1913 och är begravd på Mariefreds kyrkogård.
Hjalmar Lind donerade Ramnaparken till Borås stad år 1906, en gåva som boråasarna haft stor nytta och glädje av. De sju häradernas kulturhistoriska förening överförde sina samlingar år 1912 till idrottsparken som Ramnaparken då kallades. År 1914 öppnades maseiparken för allmänheten och har sedan denn vuxit sig allt större och värdefullare är i dag Borås Museum. Det är några byggnader från det gamla Borås som man har flyttat hit, bland annat Nymanska gården och Olssonska gården. Det finns även ett gästgiveri, Kinnarumma gamla kyrka, Marbogården och lite annat smått och gott.
Hjalmar Lind grundade även Apotekares Vattenfabrik år 1888 och fabriken låg sedan på 1920-talet på Viskadalsgatan om henne fabrik gjorde jag ett blogginlägg den 21 juli i år om det är någon som har missat detta inlägg. Det skall även finns en byggnad i Parkstaden som man har plockat ner och flyttat från Lugnet när man skulle bygga Gustav Adolskyrkan och den skall Hjalmar Lind ha köpt och flyttat till Parkstaden och den ska även finns kvar i dag. Vet inte var den finns någonstans men ska forska mera i detta.

PDF-fil