Villa Solbacken alias Rockborgen Del 1 (2)

En byggnad som har genomgått en förändring så man kan inte tro att det är samma byggnad. År 1894 köper fabrikör Gustaf Håkansson en bit mark i Annelundsparken. Gustaf Håkansson är barnbarn till den kände fabrikören Sven Erikson i Rydboholm. Fabrikör Håkansson är född den 6 juli 1865 i Viskafors. Det var en man som hade många järn i elden, runt sekelskiftet var han vd i Merinos som var det banbrytande ylleväveri i Borås och även de byggnaderna finns kvar i dag. Sedan var han delägare i Rydboholmsbolaget, vd i Skandinaviska Gummiaktiebolaget 1913 samt styrelseledamot i flera företag bland annat Wiskans kraft, Rydboholms aktiebolag och Svenska arbetsgivarnas allmänna grupp. Gustaf Håkansson var gift med Zelma Augusta Jagenburg och tillsammans hade de fem barn.
Marken som Fabrikör Håkansson köper cirka 39,4 kapp land och den marken gränsar mot landerieren Arla och Asplyckan och landeriet Annelund Det är Ellen och Arvid Sparkarn som säljer marken till fabrikör Håkansson som kommer ifrån landeriet Annelund. Detta hade Ellen tidigare ärvt 1/14 av och resterande 13/14 hade maken Arvis köpt upp. Så Villa Solbacken byggnadsår 1894 eller 1895, enligt fastighetslängderna köper Håkansson en tomt i mars 1984 och i taxeringslängderna finns ett hus på tomten i juni 1985.

Foto Glenn Murberg 20180421

Så här ser Villa Solbacken ut i dag och man ser en radikal förändring och byggnaden är nästintill oigenkännlig. Nog var den vackrare som den var på den gamla bilden med dessa tinnar och torn. År 1919 får Villa Solvbacken en ny ägare som är fabrikör Nils Harry Ljungberg och Nils kom till Borås runt åren 1912-1914 från Skåne och bildade ett enskilt bolag, vilket som senare blev Ljungbergska fabriken som låg på Gässlösa och Ljungbergs läderaffär och kontoret fanns inne i Borås på Allégatan, i affären såldes bland annat väskor, skor och skinnkläder och i källaren såldes utrustning förskomakare.

Foto Glenn Murberg 20190911
Jag fick förmånen den 11 september att få komma i i byggnaden och fotografera och det fanns lite gammalt kvar i byggnaden. Bland annat denna rejäla trappa upp till andra våning och jag hoppas verkligen att de gamla inne i byggnaden får vara kvar.
Del 2 kommer på söndag

PDF-fil