Villa Solbacken alias Rockborgen Del 2 (2)

Foto Glenn Murberg 20190911
Ett vackert rum i villa Solbacken med en vacker öppenspis med mycket träsnideri och när man nu ska renovera denna byggnad så hoppas jag att de spar allt detta gamla vackra. Nils Harry Ljungberg dör redan år 1940 och hans änka Ellen tar över villan och 1941 sker en stor restaurering av Solbacken. I grunden är Solbacken uppförd i timmerkonstruktion, innan den kraftiga ombyggnaden var Solbacken en vacker villa med mycket snickarglädje. Det var en panelarkitektur med mycket finsnickerier, utsmyckade torn och gavlar samt flera balkonger med mönster i räckena. Entrén var försedd med ett svulstigt torntak och den ljusa fasaden hade oregelbundna buktningar. Grunden var murad med rundbågiga källarfönster med taket var täckt med plåt.

Foto Glenn Murberg 20190911

De vackra sniderierna i taket och detta måste ha varit Solbackens vackraste rum med så mycket arbete som är nerlagt på att göra taket så vackert. Tillbaka till utsidan, framsidan bestod av tre gavlar som anslöt till varandra. Andra våning innehöll flera små balkonger och utmed framsidan på första våning löpte en smal altan som utvidgades till en lite större loggia i nordvästra hörnet av villan. I fasadesn sydvästra hörn ledde en liten trappa upp till altanen och fönstren var höga och smala och satt på flera ställen tre i rad. Vissa fönster var t-formade medans andra var rundbågiga.

Foto Glenn Murberg 20190911

Här är en vacker bild på det vackra stuckaturtaket som vetter ut mot parkeringen med de rundbågiga fönstren. Ellen Ljungberg bor kvar i villan ända fram till år 1957 då den köps upp av Borås Kommun. Redan år 1967 genomgår Solbacken sin andra stora restaurering inför öppnandet av en fritidsgård.
1984 tar föreningen Rockborgen över som hyresgäster och genom åren har många kända musiker gästat villan, bland annat Stone Roses och Peps Persson. Under år 2019 fick Rockborgen lämna villan och just nu står den tomt och enligt kommunen ska villan renoveras och vi får se vad man har tänk att använda den till. Man har i alla fall kommit igång med renoveringen, taket har man bytt ut.
Det är lite synd att man förstörde villan när man renoverade den på 1940-talet, tänk vad vackert det hade varit och se den gamla träkåken på kullen när man kommer på Kungsleden.

PDF-fil