Landala

En lantlig idyll på 1960-talet på Landala. Skorstenen tillhör Kilsunds fabriker och bortanför skorstenen syns ”skyskrapan” på Sjöbo. Jag vet när jag var liten så gick jag denna lilla grusväg med min mor när vi gick till min moster som då bodde på Dalbogatan och det var i slutet av 1960-talet och Dalbogatan var ganska nybyggd på den tiden. Jag kommer inte ihåg dessa hus själv utan har fått det berättat för mig. Huset till vänster heter Sandlid 6 och låg på Västra Trädgårdsgatan och uppfördes år 1900 av slaktare Karl Svensson och ansvarig byggmästare var Emanuel Persson. Det var uppfört i två våningar med inredd vind och innehöll 4 lägenheter och det fanns även wc i källaren. Ägare till fastigheten var J. M Johanssons stärbhus med telefonnummer 152 45.
Byggnaden till höger heter Fågelsången 1 och låg på Västra Trädgårdgatan 2 och var uppförd år 1893 av fru Edla Brandt och ansvarig byggnadsmästare var Anders Andersson. Det var uppfört i två våningar och innehöll 4 lägenheter och ägaren var fiskhandlare August Lindqvists stärbhus. Här fanns det nog inget wc utan det var det traditionella utedasset, det som många i dag inte har upplevt hur känslan är att gå och göra sina behov vindertid. Det var ingen höjdare att sätta sig och dra ner byxorna och man blev inte sittandes så länge på utedasset utan det var snabbt avklarat.
Västra Trädgårdsgatan gick från Viskastrandsgatan och fram till Västra Nygatan och den fick sitt namn år 1932 och i dag finns inte den gatan kvar. Tillbaka till i slutet av 1960-talet och jag var väl 5-6 år i alla fall när vi gick från Wrangelsgatan vid Sagavallen till Norrby, det var synd att man inte var lite äldre då och hade en kamera så man kunde föreviga alla dessa gamla trähus som fanns både på Landala och Norrby. Jag har ju blivit väldigt intresserad av det gamla Borås på ”äldre” dagar och även allt det gamla ute i vår natur. Som ni vet så är jag ute och fotograferar mycket och lägger upp på min hemsida och nu håller jag på att göra om min hemsida så den blir lite mera lättöverskådlig. Du som är intresserad gör gärna ett besök på min sida, www.murberg.se och skriv gärna i gästboken vad ni tycker om den. Den håller jag även på med en sida med gamla foton på Borås och jag efterlyser era gamla bilder på Borås, om ni vill låna ut dessa så jag kan scanna av dessa. Det kan vara diabilder, negativ, pappersbilder eller om de sitter i ett album så är det inga problem. Hör av er till mig med ett mail vad du har, min mail är gamlaboras@murberg.se. Jag är även intresserade av gamla vhs-filmer av Borås och jag har möjligheten att för över dessa till DVD.

PDF-fil